ФСБ образува наказателно дело за държавна измяна срещу служител на научна организация, задържан за опит за влияние върху критичната информационна инфраструктура на Русия. Това съобщи Центърът за връзки с обществеността (ЦВО) на ФСБ, цитиран от ТАСС.

"Според следствието, той активно е установил контакт с представители на украинските специални служби, след началото на специалната военна операция (така наричат в Русия войната в Украйна - бел ред.), по тяхно указание, задържаният е извършил DDoS атаки на критично важни обекти на Руската федерация, за да навреди на информационната сигурност. Събирал е информация за руския военен персонал и движението на военна техника," се казва в съобщението.

Освен това, според ФСБ, той редовно е превеждал лични средства и криптовалута по сметки на фондове, регистрирани в Украйна, за закупуване на оръжия и военно оборудване за въоръжените сили на Украйна. "Задържаният е направил самопризнания", съобщиха от ФСБ.

Както се отбелязва в съобщението, първоначално служителят на научна организация е бил задържан в Москва по подозрение в извършване на престъпление по чл. 274.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация (незаконно влияние върху критичната информационна инфраструктура на Руската федерация), но след това е образувано наказателно дело по чл. 275 от Наказателния кодекс на Руската федерация (държавна измяна), който предвижда до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор. "Избрана му е мярка за неотклонение задържане под стража, продължават оперативно-издирвателните действия", допълват от ФСБ.

Русия извика шарже д'афера на САЩ заради американски репортери в Курска област

Русия извика шарже д'афера на САЩ заради американски репортери в Курска област

Москва заяви, че всички чуждестранни "специалисти" преминали границата, са легитимна военна цел