Лидерите от Г-20 призоваха за по-голямо глобално сътрудничество за преодоляване на пандемията от коронавирус и предотвратяване на бъдещи огнища, предаде "Блумбърг".

Китай обеща допълнителни 3 милиарда долара помощ през следващите три години, за да помогне на развиващите се страни да се възстановят.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис заяви, че САЩ ще продължат да даряват излишните дози ваксини на страните в нужда.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия ще увеличи своя принос към международната инициатива за ваксини Covax до над 1 милиард долара.

Франция ще сподели поне 30 милиона дози до края на годината.

"Това е съвсем ясно "не" на здравния национализъм", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред репортери след практически проведената Глобална здравна среща в петък. 

Близо 1, 6 млрд. ваксинирани по света

Близо 1, 6 млрд. ваксинирани по света

Китай е първенец с 466,7 милиона дози, следван от САЩ с над 279,4 милиона

"Стана ясно, че въпреки значителната подготовка Световната здравна организация и светът като цяло не са били достатъчно подготвени да реагират на пандемия", каза Меркел.

Лидерите на Г-20 се срещнаха, за да подпишат Декларацията от Рим, набор от ръководни принципи, вариращи от осигуряване на справедливо разпределение на ваксините до увеличаване на производството и евентуално използване на задължителни патенти. Няколко участници предположиха, че светът може да се нуждае от документ, който е по-обвързващ, каза италианският премиер Марио Драги, чиято страна председателства Г-20.

"Пандемията COVID-19 показа важността на международното сътрудничество за справяне със сегашната и всяка бъдеща здравна криза", каза той по-рано в петък. Италия ще увеличи международната си помощ с поне 300 милиона евро, каза той.

Главният изпълнителен директор на Pfizer Inc. Алберт Бурла каза на срещата на върха, че "глобалните решения" и "равнопоставеният достъп" до леченията са жизненоважни. Компанията заяви, че ще достави 1 милиард дози ваксини за по-бедните страни през 2022 г., в допълнение към целта си от 1 милиард за тази година.

Фон дер Лайен заяви, че ЕС се стреми да дари най-малко 100 милиона дози на страни с ниски и средни доходи до края на 2021 г. ЕС също така планира да помогне на Африка да изгради капацитет за производство на ваксини през следващите две десетилетия, каза Меркел.

Г-20 попариха отказа от патенти за COVID ваксини и финансирането на СЗО

Г-20 попариха отказа от патенти за COVID ваксини и финансирането на СЗО

Намекват за "доброволно лицензиране и обединяване на патенти", но и това е "недружелюбно" за фармацевтичните компании