Г-7 ще ангажира до 5 милиарда долара за подобряване на глобалната продоволствена сигурност, информира агенция Ройтерс. Това заяви високопоставен американски служител. Така групата ще отговари на притесненията в развиващите се страни относно заплахата от глад, предизвикана от войната в Украйна.

В последния ден на срещата на върха на Г-7 в Германия официалният представител каза, че Съединените щати ще осигурят над половината от тази сума, която ще отиде за усилия за борба с глада в 47 държави и за финансиране на регионални организации.

Г-7 се опитва да обедини нововъзникващите страни, много от които имат тесни връзки с Русия, за да се противопоставят на нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна и покани пет големи демокрации със средни и ниски доходи на срещата на върха, за да ги спечели.

Някои развиващи се нации, които сами са бивши жертви на западния колониализъм, виждат оплакванията на Запада срещу Украйна като самоцелни и са по-загрижени от въздействието на растящите цени на храните върху тяхното население.

Някои обвиняват западните санкции, а не нахлуването на Русия в един от най-големите световни производители на зърно и блокадата на неговите пристанища, за недостига.

"Действията на Путин бяха в основата и нещото, от което можете да очертаете директна линия към цялата уязвимост, която виждаме по света по отношение на продоволствената сигурност", каза служителят.

"Действията му удушиха храните и селскостопанското производство и използваха храната като оръжие за война чрез унищожаването на селскостопански складове, преработвателни съоръжения... и ефективната блокада на черноморските пристанища", добави той.

Около 2 милиарда долара от ангажимента ще отидат за директни хуманитарни интервенции, а други 760 милиона долара ще отидат за "помощ с храни" за "повишаване на устойчивостта и производителността на хранителните системи по целия свят".

Отделно лидерите се съгласиха да предприемат по-координиран подход за оспорване на китайските "изкривяващи пазара" практики в световната търговия. Те също така обещаха да работят за премахване на принудителния труд, включително подкрепяния от държавата принудителен труд, от глобалните вериги за доставки.

ЕС обвини опасните "Игри на глада" на Русия за продоволствената криза в света

ЕС обвини опасните "Игри на глада" на Русия за продоволствената криза в света

Кремъл използва храните като "тихо оръжие на войната"