В изявление, публикувано от британското правителство във вторник, външните министри от Г-7 осъдиха провеждането на "фиктивни избори" от Русия в окупираните украински територии.

"Ние недвусмислено осъждаме организирането на фалшиви "избори", проведени от Русия на суверенна украинска територия в Донецка, Херсонска, Луганска, Запорожка области и Крим", се казва в изявлението на Г-7. Тези фалшиви избори няма да променят нашия подход, нито нашата подкрепа за Украйна, докато тя се бори да си върне международно признатата територия.

Изборите в Русия: Всички путински губернатори запазиха постовете си

Изборите в Русия: Всички путински губернатори запазиха постовете си

Московският кмет бе преизбран също

Припомняме, че руските власти обобщиха ден по-рано резултатите от единия ден за гласуване, който се проведе в неделя (и предишните дни, тъй като повечето региони проведоха тридневни избори), включително в окупираните територии на Украйна.

Това е последната кампания преди президентските избори през 2024 г., в които Владимир Путин все още не е обявил участието си. Приетите по негова инициатива промени в конституцията му позволяват да се кандидатира отново за президент.

Официалните данни, публикувани от Централната избирателна комисия, показаха "зашеметяващия успех на сегашните губернатори" (те бяха избрани в над 20 региона).

Всички настоящи ръководители на региони и временни управители бяха преизбирани. С изключение на комуниста Валентин Коновалов в Република Хакасия всички се явиха на изборите от партията "Единна Русия". И само Коновалов, съдейки по последните публикувани данни, има показател под 70% (неговият конкурент от Единна Русия Сергей Сокол се оттегли от изборите по здравословни причини - бе приет в болница с усложнения от прекаран наскоро перитонит - бел.ред.).

Кметът на Москва Сергей Собянин, който беше избран за трети мандат (неговите мандати също бяха нулирани след тези на Путин), получи според Централната избирателна комисия 76,39%. Той вече обеща да направи Москва още "по-готина" и "по-красива".

Руските власти съобщиха подобни цифри въз основа на резултатите от гласуването в четирите частично окупирани територии на Украйна.

Беларуският лидер Александър Лукашенко поздрави Путин за резултатите от изборите предишния ден, докато в европейската част на Русия едва започваше да се броят гласовете.

Медведев приветства изборния успех на "Единна Русия"

Медведев приветства изборния успех на "Единна Русия"

Настоящият кмет Сергей Собянин води на изборите за кмет на Москва с повече от 2 милиона гласа

Очаквано, Киев осъди изборите като фиктивни.