Партията "Единна Русия" показа приличен резултат по време на изборите, които приключиха в неделя. Това заяви председателят на "Единна Русия" Дмитрий Медведев на конферентен разговор с регионалните клонове на партията след резултатите от един ден на гласуване, съобщава "Интерфакс".

"Вече можем да кажем, че като цяло "Единна Русия" се представи достойно и практически защити позициите, които се опитахме да запазим за себе си. Това показват резултатите от екзитполовете и някои други данни, които вече са разработени. Надявам се, че успяхме да постигнем това, каза председателят Медведев.

Той също така добави, че "тази година за първи път провеждаме избори в нови територии, които са се върнали към нашата страна, и това е много важно, защото в резултат на това ще бъде възможно да се формира нормален, пълноправен законов Руското правителство в тези региони, така че да изпълнява всичките им задачи, всичките им функции".

Русия регистрирала 2000 нарушения около вота

Русия регистрирала 2000 нарушения около вота

Властите не вярват, че нередностите ще повлияят на резултатите

Партията "Единна Русия" води в изборите за депутати в Народния съвет на Луганската народна република (ЛНР) с резултат от 74,72% от гласовете въз основа на резултатите от обработката на 53,81% от бюлетините, съобщава Централната избирателна комисия на ЛНР.

Партията ЛДПР получава 9,88% от гласовете, Комунистическата партия на Руската федерация - 7,36%, Справедлива Русия - Патриоти за истината - 5,33%, Нови хора - 1,82% от гласовете.

"Единна Русия" води в изборите за депутати на Законодателното събрание на Запорожка област от първото свикване след обработка на повече от 89% от протоколите с резултат 83%, каза председателят на избирателната комисия на региона , Галина Катюшченко.

"89,22% от протоколите вече са обработени, включително извънтериториалните избирателни секции и предсрочното гласуване", каза тя пред репортери в неделя.

Както уточни Катюшченко, към момента "Единна Русия" печели 83,43% от гласовете, Либералдемократическата партия - 5,75%, Справедлива Русия - Патриоти - За истината - 4,94%, Комунистическата партия - 4,87%.

Парламентарните избори в Запорожка област започнаха на 31 август. Осем дни продължи предсрочният вот в труднодостъпните населени места, а извънтериториалните избирателни секции работиха четири дни. Основната част от гласуването продължи три дни, избирателните секции затвориха в 16:00 часа московско време.

Само в Москва над 2.5 млн. души гласуваха на регионалните избори в Русия

Само в Москва над 2.5 млн. души гласуваха на регионалните избори в Русия

Путин гласува електронно от кабинета си в Кремъл

Настоящият кмет Сергей Собянин води на изборите за кмет на Москва с повече от 2 милиона гласа въз основа на резултатите от електронното гласуване, според данни на Московската градска избирателна комисия.

"Сергей Семенович печели 2 милиона 53 хиляди 954 гласа", каза Артьом Костирко, ръководител на отдела за подобряване на териториалното управление и разработване на интелигентни проекти на правителството на Москва.

Втори е кандидатът от Комунистическата партия на Руската федерация Леонид Зюганов с 212 хил. 153 гласа, трети е кандидатът от ЛДПР Борис Чернишов, който събра 159 хил. 413 гласа, четвърти е Владислав Даванков от партията "Нови хора" - 136 хиляди 573 гласа, пети е Дмитрий Гусев от партията "Справедлива Русия - патриоти - за истината" - 103 хиляди 762 гласа.

Според ръководителя на Московската градска избирателна комисия (МГИК) Олга Кирилова избирателната активност на изборите за три дни е била почти 50 процента.

Припомняме, че тази година изборната седмица в Русия се провежда до 10 септември.

В "Единния ден за гласуване", който протича в 85 региона на Руската федерация, участват над 81 000 кандидати. В резултат на тези регионални избори ще бъдат сменени хората на около 34 000 изборни длъжности.

За първи път участват ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област - четирите украински области, които Русия обяви за анексирани през есента на миналага година, въпреки че не контролира напълно териториите им. Както се очакваше, Украйна обяви тези избори за нелегитимни.

Руската окупационна администрация затвори избирателните секции в Донецк - Донецката народна република, по-рано днес. Секциите ще работят до 15 ч. местно време, тъй като мнозинството от жителите на региона вече са гласували.

След два дни на гласуване и с отчитането на предварителните гласове и гласуването в извънтериториалните избирателни секции, избирателната активност на изборите за парламент е достигнала 74.01%, а на изборите за местния градски съвет - 68.32%. В първите два дни от изборите участъците се откриваха в 8 часа сутринта и гласуването е продължила до 20 ч.

В рамките на два дни над 2.5 милиона души упражниха своя вот на изборите за кмет на Москва и за общински съветници в 13 общини.

Има сериозен интерес към изборите в столицата, като, когато избирателните секции затворят врати, гражданите, които не са гласували, могат да го направят електронно на сайта elec.mos.ru.

Киев осъжда руските „фиктивни избори“ в окупираните украински територии

Киев осъжда руските „фиктивни избори“ в окупираните украински територии

Украйна призова международните си партньори да осъдят вота и да не признават резултатите

Президентът Владимир Путин гласува електронно от кабинета си в Кремъл и призова и съгражданите му да упражнят правото си на вот в така наречения Единен ден за гласуване.

Путин обърна внимание, че изборните процедури са организирани по възможно най-удобния начин за гражданите. Той посочи, че те протичат в три дни и освен с хартиена бюлетина руснаците могат да упражнят правото си на глас и електронно.

Путин отчете, че с всяка изминала година електронното гласуване става все по-популярно, а също така и разширява своята география.