На срещата на Г-7 в канадския Квебек страните взеха решение да разработят система за защита от пропаганда и манипулации, съобщава агенция dpa.

С помощта на "механизъм за бързо реагиране" (Rapid Response Mechanism) държавите от групата ще могат бързо и координирано да противодействат на изборни манипулации, пропагандни атаки и други недопустими действия и опити за дестабилизация от страна на държави като Русия, посочва агенцията.

Американските спецслужби нееднократно заявяваха, че Русия се е намесила в американските президентски избори през 2016 г.
Германия също обяви, че Кремъл е разпространявал лъжлива информация, за да повлияе на германското обществено мнение. Един от най-шумните скандали беше "случаят Лиза", при който се твърдеше, че малолетно момиче е отвлечено и изнасилено от мигранти.
Опити за намеса от страна на Москва имаше и при референдума за брекзит, и кампанията за президентските избори във Франция. При победата си Еманюел Макрон дори отказа да допусне руски журналисти на пресконференцията си заради вредителските действия на руската страна.

Тръмп остана сам в Г-7 по руската тема

Тръмп остана сам в Г-7 по руската тема

Нито една страна не подкрепи позицията му за връщане на Русия…

Наред с това страните от Г-7 определят като "изключително проблематична" подкрепата на Кремъл за европейски партии и движения, обявяващи се против ЕС.

С помощта на новата система страните-членки на групата ще анализират данни за информационни атаки, ще си обменят информация и ще координират ответни действия.