Групата на седемте (G7) се споразумяха през юни да използват постъпленията от замразени руски активи, за да дадат на Украйна 50 милиарда долара заеми, целящи да гарантират, че Киев може да продължи борбата си срещу инвазията на Русия и да сигнализират решимостта на Запада да Москва.

Планът беше договорен отчасти като начин да се гарантира, че помощта продължава да тече към Украйна, дори ако бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се върне в Белия дом и настоява да спре подкрепата за Киев.

Страните от Г-7 - Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединените щати - все още не са се споразумели как да изпълнят плана, в преговори с участието и на Европейския съюз, където повечето от руските активи са замразени в резултат на война се провеждат.

Германия, която току-що излезе от месеци на спорове как да върне бюджета си в съответствие с конституционните си правила за разходи, планира да намали наполовина собствената си помощ за Украйна през следващата година, залагайки, че планът за заема на Г-7 ще компенсира недостига.

ЕС предоставя на Украйна €1,5 млрд. от лихвите на замразени руски активи

ЕС предоставя на Украйна €1,5 млрд. от лихвите на замразени руски активи

Според Урсула фон дер Лайен няма по-добра употреба на парите на Кремъл освен за възстановяването на Украйна

Около 260 милиарда евро руски активи, държани на Запад, като резерви на централната банка, бяха замразени съгласно санкциите, наложени заради нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 г.

Около 190 милиарда евро от активите се държат в Euroclear, базиран в Белгия централен депозитар на ценни книжа. Съединените щати притежават около 5 милиарда долара такива активи.

Европейският съюз вече прие план за прибиране на печалбите от активите и използването им за финансиране на оръжие и друга помощ за Украйна. Но Вашингтон предложи да "натовари" приходите от активите, като даде на Украйна голяма еднократна сума сега като заем.

Длъжностни лица казват, че лидерите на ЕС са се съгласили с идеята отчасти, защото тя намалява шансовете Украйна да изпадне в недостиг на средства, ако Тръмп се върне в Белия дом или Конгресът на САЩ задържи финансирането, както направи в продължение на месеци с последния си пакет за помощ.

Захарова отново размахва с пръст и вещае отмъщение при изземване на руски активи

Захарова отново размахва с пръст и вещае отмъщение при изземване на руски активи

Русия твърди, че има достатъчно поле за отмъщение срещу плана за изземване на доходите от нейните активи

Членовете на Г-7 и ЕС ще отпуснат заемите, които ще бъдат обезпечени с бъдещи лихви върху замразените руски активи. Те трябва да бъдат изплатени от Украйна чрез лихви или репарации от Русия.

Официални лица от страните от Г-7 изчисляват, че ще могат да изискват около 2,5 милиарда до 3,5 милиарда евро лихви всяка година от активите, за да изплатят заемите.

Тепърва ще се уточняват точните суми.

Високопоставен американски служител каза, че Вашингтон е имал разрешение от Конгреса да предостави до 50 милиарда долара заеми на Украйна, но очаква други страни да се активизират със свои собствени заеми, намалявайки сумата, която САЩ ще трябва да отпускат.

Представители на ЕС казаха пред "Ройтерс", че Европейският съюз - който включва членовете на Г-7 Франция, Германия и Италия - може да осигури около половината от 50-те милиарда долара. Канада заяви през юни, че е готова да предостави 5 милиарда долара финансиране.

Блинкън от Киев: Русия трябва да плати за това, което унищожи

Блинкън от Киев: Русия трябва да плати за това, което унищожи

САЩ възнамеряват да конфискуват замразени руски активи, за да направят това

През юни два източника казаха на "Ройтерс", че парите ще пристигнат до края на 2024 г., въпреки че някои все още могат да потекат след това, в зависимост от способността на Украйна да усвои и изплати средствата.

Германското правителство заяви, че очаква да започне да използва инструмента през 2025 г.

Санкциите на ЕС, които замразиха активите, подлежат на подновяване на всеки шест месеца, като се изисква одобрението на всички 27 членки на ЕС.

Това повиши вероятността една страна от ЕС - като Унгария, която поддържа тесни връзки с Москва - да блокира подновяването в даден момент.

Кремъл заплаши с "правни действия" срещу трансфера на лихви от руски активи към Киев

Кремъл заплаши с "правни действия" срещу трансфера на лихви от руски активи към Киев

ЕС Жозеп Борел каза в понеделник, че първият транш от 1,4 милиарда евро, ще бъде прехвърлен в началото на август

Представители на ЕС казват, че проучват възможности за намаляване на този риск, като например да намалят честотата на подновяванията или да имат резервно национално законодателство в Белгия, за да замразят активите.

Ако Украйна и Русия постигнат мирно споразумение, западните служители очакват активите да бъдат част от репарациите на Украйна, така че да могат да бъдат използвани за изплащане на заема.

Руският президент Владимир Путин определи изземването на активите на Москва от Запада като "кражба" и каза, че това няма да остане ненаказано.

ЕС обяви, че лихвите, генерирани от активите, са "неочаквани" печалби, които не принадлежат на Русия.

Зеленски призова САЩ, Великобритания и Франция да побързат с военната помощ

Зеленски призова САЩ, Великобритания и Франция да побързат с военната помощ

Докато Русия настъпва край Покровск, Торецк и Часов Яр в Донецка област