Русия трябва да плати за това, което унищожи, а САЩ възнамеряват да конфискуват замразени руски активи, за да направят това, заяви Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от руската служба на BBC.

Блинкън изнесе реч в Киевския политехнически университет, по време на посещение в столицата на Украйна.

Той припомни, че преди година в Хелзинки е изнесъл реч, в която каза че агресията на Владимир Путин срещу Украйна е стратегически провал. Той повдигна темата отново в новата си реч и похвали "стратегическия успех" на Украйна.

Блинкън изброи такива успехи като подписани двустранни споразумения с гаранции за помощ на Украйна от дузина страни, задълбочаването на сътрудничеството й с НАТО и откриването на корабен маршрут за износ на зърно през черноморските пристанища. Всичко това, според Блинкън, предполага, че Украйна в крайна сметка ще спечели, а привържениците на популярната теза, че времето е на страната на Путин, грешат.

Но това, което привлече най-голямо внимание, бяха думите на Блинкън: "Има още една важна стъпка, която трябва да предприемем: да накараме Русия да плати за възстановяването и реконструкцията на Украйна. Това, което Путин унищожи, Русия трябва да плати за неговото възстановяване. Това се изисква от международното право. И украинският народ заслужава това. Нашият Конгрес ни даде пълномощия да изземваме руски активи в Съединените щати и ние възнамеряваме да ги използваме.

Правомощията се съдържат в един от законите, приети от Конгреса през април, заедно с най-новия пакет от помощи за 60 милиарда долара.

Русия предупреди Европа срещу изземването на активите ѝ: Ще загубите повече от нас

Русия предупреди Европа срещу изземването на активите ѝ: Ще загубите повече от нас

Москва вече е изготвила законодателство за отмъщение

Администрацията на Байдън не се съгласи веднага с допустимостта за конфискуване на активите на Руската централна банка, замразени в началото на инвазията, въпреки факта, че само малка част от тях се намират в Съединените щати. Повечето от замразените активи са в Европа и европейските държави все още не са се съгласили с тяхната конфискация .

"Ние работим с нашите партньори от Г-7, за да гарантираме, че имобилизираните суверенни активи на Русия се използват за възстановяване на щетите, които Путин продължава да причинява. Г-7 може да извлече милиарди долари и да изпрати мощен сигнал на Путин, че времето не е на негова страна", каза Блинкън.

Русия готова да отговори със същото, ако Западът конфискува замразените й активи

Русия готова да отговори със същото, ако Западът конфискува замразените й активи

Законът в Русия трябва да бъде променен, за да позволи конфискации на активи в полза на държавата