Лидери на страните от G20, сред които и президентът на САЩ Джо Байдън, заявиха, че на афганистанците трябва да се окаже финансова помощ чрез независими международни организации, така че средствата да не бъдат предоставяни на талибаните, съобщи Би Би Си.

Във вторник, по инициатива на Италия, се проведе извънредна виртуална среща на G20 за ситуацията в Афганистан - страната е все по-близо до хуманитарна катастрофа.

Германия не е готова да признае талибаните, твърда Меркел

Германия не е готова да признае талибаните, твърда Меркел

Канцлерът обаче потвърди обещанието на Берлин да осигури помощ от 600 млн. евро

Канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди международната общност, че не бива да се допуска Афганистан да бъде погълнат от хаос. Тя заяви, че светът няма да спечели нищо, ако икономиката на страната рухне окончателно при управлението на талибаните. Меркел, която скоро ще напусне поста си, потвърди, че Германия е готова да отдели 600 милиона евро като хуманитарна помощ за Афганистан.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи пакет от помощи в размер на един милиард евро, от които 300 милиона да се насочат за предотвратяване на хуманитарна катастрофа.

ЕС предоставя 1 млрд. евро помощи за Афганистан и съседните страни

ЕС предоставя 1 млрд. евро помощи за Афганистан и съседните страни

Целта е да се избегне хуманитарен колапс...

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се обяви против директното предоставяне на средства на правителството на талибаните. Той предложи оказване на помощ чрез директни вложения в икономиката на страната.

Редица участници в срещата са мнение, че оказването на помощ на Афганистан трябва да бъде обвързано пряко със спазването на човешките права от страна на талибаните.

"Особено съм обезпокоен от това, че обещанията, дадени от талибаните по отношение на момичетата и жените, не се изпълняват", заяви по-рано Гутериш.

Много от наблюдателите отбелязват, че Западът е изправен пред почти неизпълнимата задача да подпомогне обикновените хора в Афганистан без директни контакти с талибаните.

"Нямаме време за умуване, трябва да действаме, да действаме бързо", отбеляза преди срещата върховният представител на Европейския съюз по външните работи и сигурността Жозеп Борел.

УНИЦЕФ: В Афганистан 1 млн. деца може да умрат от глад до края на годината

УНИЦЕФ: В Афганистан 1 млн. деца може да умрат от глад до края на годината

Здравната система не работи…

Международната общност отчита необходимостта от бързи действия и поради опасенията, че Афганистан отново може да се превърне в база на терористични групировки, независимо от обещанията на талибаните, че няма да допуснат това.

В петък, по време на традиционната петъчна молитва терорист-самоубиец извърши нападение срещу шиитска джамия в град Кундуз, северната част на Афганистан. Загинаха над 60 души.

Това е най-големият терористичен акт в страната след изтеглянето на американските войски. Отговорността за него беше поета от местния клон на ИДИЛ "Вилаят Хорасан". Радикалната организация активно се противопоставя на талибаните. В последно време бяха извършени още редица нападения срещу шиити в източните райони на Афганистан.

Фактът, че групировката успява да осъществи толкова мащабни акции, показва, че талибаните не успяват да контролират ситуацията, смятат наблюдателите.

Позицията на Катар е, че на фона на тази несигурност и надигащата се хуманитарната криза въпросът за признаването на талибаните като легитимна власт не стои на дневен ред. Сега те са единствената администрация, с която може да се контактува при решаването на важни въпроси, смята представителят на катарското външно министерство Мутлак ал Кахтани.

На 9 и 10 октомври, при посредничеството на катарското правителство, делегация от САЩ проведе в Доха директни преговори с талибаните за първи път след изтеглянето на американските войски от Афганистан.

От Държавния департамент заявиха, че срещите са протекли открито, с професионален тон. и американската делегация за пореден път е напомнила, че талибаните ще бъдат оценявани според техните действия, а не според думите им.