Министърът на отбраната Йоав Галант казва, че израелските сили за отбрана са открили "значителни находки" в болница "Шифа", докато преминават към "следващата фаза" на наземната операция.

Той не даде подробности за констатациите в болницата.

"Операцията продължава и се провежда по прецизен, селективен, но много, много решителен начин", каза той по време на посещение в командния център на 36-а дивизия.

Той казва, че военните са завършили превземането на западната част на град Газа и са прочистили района от всички оперативни лица и активи на "Хамас".

"Следващата фаза започна", добавя Галант.

Израел нареди на жители в южната част на Газа да напуснат района

Израел нареди на жители в южната част на Газа да напуснат района

Пораждайки опасения, че войната срещу "Хамас" може да се разпространи в райони, които преди се считаха за безопасни.

Припомняме, че по-рано в четвъртък Израел нареди на цивилните да напуснат четири града в южната част на ивицата Газа в четвъртък, пораждайки опасения, че войната срещу "Хамас" може да се разпространи в райони, които преди се считаха за безопасни.

В северната част на управлявания от "Хамас" палестински анклав Израел каза, че неговите сили все още присъстват в най-голямата болница в Газа, Ал Шифа, но не даде повече подробности за операциите си от предишния ден, когато влязоха в съоръжението, което завърши с еднодневна обсада.

С листовки, пуснати през нощта от самолети, е било съобщено на цивилните да напуснат градовете Бани Шухайла, Хузаа, Абасан и Карара, в източния край на Кан Юнис, главният южен град. Градовете, в които живеят общо над 100 000 души в мирно време, сега приютяват още десетки хиляди, които са избягали от други райони.

"Действията на терористичната група "Хамас" изискват отбранителните сили да действат срещу тях в районите на вашето пребиваване, се казва в листовките. За вашата безопасност трябва незабавно да евакуирате местата си на пребиваване и да се насочите към известни убежища."

Жителите казаха, че районът е бил подложен на тежка бомбардировка през нощта.

Израел удари джамия в Газа, най-малко 50 души са убити

Израел удари джамия в Газа, най-малко 50 души са убити

Ударени са позиции на "Хизбула" в Ливан

Израел вече нареди евакуацията на цялата северна половина на Газа, преди да изпрати своите сухопътни сили в края на октомври.

Ситуацията на втория ден от операцията на Израел в болница Ал Шифа не може да бъде потвърдена, тъй като комуникациите бяха прекъснати от сряда следобед.