Младите жени са станали по-либерално настроени, отколкото са били преди две десетилетия, сочи проучване на Gallup, цитирано от "Асошиейтед прес".

През последните няколко години 4 от 10 млади жени на възраст между 18 и 29 години са описали политическите си възгледи като либерални. Преди 20 години само 3 от 10 жени са посочвали, че имат подобни виждания.

Това че повече жени са идентифицират като либерални не е някаква мода или поставяне на етикет. Те определят като либерални възгледите си по отношение на околната среда, абортите, отношенията между расите и законите за носене на оръжия, установи Gallup.

Лидия Саад, директор на отдела за социални изследвания в САЩ в Gallup, коментира, че младите жени могат да се превърнат в мощна политическа сила и това е добра новина за либералните партии, които по-лесно ще могат да ги мотивират да излязат да гласуват.

Това е добра новина и за Демократическата партия - данните на AP VoteCast показват, че 65% от жените под 30-годишна възраст, които са участвали в изборите през 2020 г., са гласували за демократа Джо Байдън.

От "Асошиейтед прес" коментират, че младите жени са започнали да се разграничават идеологически от други възрастови групи, включително и от мъжете на възраст между 18 и 29 години, по време на президентския мандат на Барак Обама. Тази тенденция изглежда през последните години се е задълбочила след избирането на републиканеца Доналд Тръмп за президент, движението #MeToo и все по-успешните му акции срещу забраната на абортите.

В същото време повече жени, предимно от Демократическата партия, бяха избрани в Конгреса, на позиции като губернатори или в щатските законодателни органи. Това не само осигури представителство на младите жени, но им предложи и модели за подражание в политиката.

Не на последно място подкрепата, която певицата Тейлър Суифт даде на кандидата за президент на Демократическата партия Камала Харис, след дебата срещу Тръмп, показа много добре защо младите жени са станали по-либерално настроени. В профила си в Instagram Суифт обяви, че подкрепя Камала Харис и нейния кандидат за вицепрезидент - Тим ​​Уолц, защото защитават репродуктивните права на жените.

Анализът на Gallup установява, че от мандата на Барак Обама с 20% се е увеличил делът на младите жени, които подкрепят правото на аборт. Подобно увеличение се наблюдава и сред младите жени, които смятат, че опазването на околната среда трябва да бъде приоритет пред икономическия растеж. Също с толкова са се увеличили и младите жени, които са на мнение, че законите за притежание на оръжие трябва да бъдат по-строги.

Либералният международен ред бавно се разпада

Либералният международен ред бавно се разпада

Колапсът може да бъде внезапен и необратим

Според Саад младите жени са не само по-единни по тези въпроси, но и сериозно се тревожат за тяхното разрешаване, заради което могат да повлияят на повишаването на избирателната активност.

"Те са подготвени да бъдат активирани да гласуват по тези въпроси", обобщава Саад.