Гръцкото правителство обяви, че има за цел да депортира 10 000 мигранти до края на следващата година след смъртоносния пожар и сблъсъци в най-големия мигрантски център в Гърция, който е изключително пренаселен, съобщава "Ройтерс".

Жена загина вчера при пожар, който избухна в лагера "Мория" на остров Лесбос. Пожарът, причината за който остава неизвестна, бързо ескалира в сблъсъци между мигранти и полиция. Повече от десет души бяха ранени.

Двама загинали при пожар в мигрантски център в Гърция

Двама загинали при пожар в мигрантски център в Гърция

Майка и дете са жертвите на инцидента в претъпкания лагер

"Мория" се превърна в малък град с най-малко 12 000 обитатели, което е четири пъти повече от капацитета му според официални данни. Насилието е често срещано, но вчерашните сблъсъци бяха най-сериозните от много месеци насам и станаха, докато Гърция се бори с увеличен приток на мигранти и бежанци от Турция.

"Действително се разразява национална криза", изтъкна заместник-министърът по закрилата на гражданите Лефтерис Иконому пред журналисти на Лесбос.

Освен увеличаване на депортациите, правителството реши на днешното си заседание да затегне границите си и да изгради "затворени центрове" за мигранти без документи и за такива, на които им е отказано убежище, които трябва да бъдат депортирани, уточни говорителят на правителството Стелиос Пецас.

Мицотакис: Турция да не ни плаши, че ще залее Европа с мигранти

Мицотакис: Турция да не ни плаши, че ще залее Европа с мигранти

Турция планира да разсели 1 милион бежанци в Северна Сирия

Той заяви, че Гърция сега има "проблем с миграцията, а не бежански проблем", позовавайки се на националностите на новопристигналите. По данни на ООН по-голямата част са афганистански семейства.

Около 24 000 търсещи убежище се намират на гръцките острови в "ужасяващи" условия, според благотворителната организация "Лекари без граници".

Петте островни мигрантски центрове на Гърция отдавна изпитват затруднения да приемат нарастващия брой лица, търсещи убежище, които през август се повишиха до най-високото ниво от повече от три години насам. Новопристигналите не могат да напускат островите, докато техните молби не бъдат обработени съгласно споразумението от 2016 г. между Европейския съюз и Турция.

Гръцкото правителство започна да премества търсещите убежище в лагери в континенталната част на страната в опит да облекчи пренаселеността и планира да прехвърли поне 3000 души до края на октомври, уточни служител на правителството.

Благотворителната организация Международен спасителен комитет призова правителството незабавно да евакуира всички уязвими хора, включително непридружени деца, които в момента са затворени в "Мория" в изключително нехигиенични условия с малко тоалетни и душове и малко лекари.

Гърция взима мерки срещу наплива на мигранти

Гърция взима мерки срещу наплива на мигранти

Мигрантите пак масово се запътиха за Европа