Гърция обяви, че ще подсили граничните патрули и ще премести мигранти, намиращи се на нейните острови, към континенталната част в опит да се справи с възраждането на потоците от мигранти от съседна Турция, съобщава "Ройтерс".

Съветът по външните работи и отбрана към правителството заседава извънредно след едновременното пристигане в четвъртък на повече от 10 плавателни съда с мигранти от Турция, първото по рода си от три години насам.

Увеличаването на пристигащите мигранти засили натиска върху пренаселените мигрантски центрове по островите, като всички те са приели хора два пъти повече от капацитета им.

Пристигащите мигранти, предимно афганистански семейства, са се увеличили през август, когато е регистриран най-големият брой пристигнали мигранти от три години насам. Гръцкият лагер Мория на остров Лесбос, където условията са нечовешки според хуманитарни организации, приютява най-много хора след сключването на споразумението между Европейския съюз и Турция за спирането на мигрантските потоци.

Днес гръцкото правителство обяви, че ще премести търсещите убежище в съоръжения, намиращи се в континенталната част на страната, ще засили граничния контрол заедно с европейската гранична агенция "Фронтекс" и НАТО, а също така ще засили полицейските патрули в Гърция, за да идентифицира мигрантите, на които им е било отказано убежище, но са останали в страната.

Правителството също така планира да съкрати дължината на процеса по предоставяне на убежище, който може да отнеме няколко месеца до приключването му. Освен това правителството ще обедини 116 деца с техните семейства в други европейски страни.

Гърция беше основната отправна точка към Северна Европа през 2015 за над 1 млн. мигранти и бежанци. Споразумението между ЕС и Турция през март 2016 г. ограничи мигрантския поток, но затварянето на границите на Балканите доведе до десетки хиляди мигранти, блокирани в Гърция.

Хуманитарни организации разкритикуваха Гърция, че не прави достатъчно за подобряване на жизнените условия в лагерите си, което те определиха като "срамно".