Съд в Гърция постанови 13 години затвор за лидера на неонацистка партия "Златна зора" за управление на престъпна група, маскирана като политическа партия, съобщава "Франс прес". 

Освен Никос Михалолякос, основателят на партията, който получи допълнително една година затвор за незаконно притежание на оръжие, съдът осъди и пет бивши членове на неговия приближен кръг на затвор по обвинение за престъпна група.

Сред тях е настоящият независим евродепутат Йоанис Лагос. Гръцките съдебни власти трябва да изпратят искане до Европейския парламент за отнемане на имунитета на Лагос.

Съдът в Гърция определи крайнодясната "Златна зора" за престъпна група

Съдът в Гърция определи крайнодясната "Златна зора" за престъпна група

Също така съдът призна привърженик на "Златна зора" за виновен за убийството на левия рапър Павлос Фисас

Съдът също така осъди на доживотен затвор члена на "Златна зора", който уби левия рапър Павлос Фисас през 2013 г., като именно убийството предизвика разследването на паравоенната групировка.

Съдебният процес срещу "Златна зора", започнал през 2015 г., е определян като един от най-важните в политическата история на Гърция.

Повече от 50 обвиняеми бяха осъдени за престъпления, вариращи от управление на престъпна група, убийства и нападения до незаконно притежание на оръжие.

По време на съдебния процес прокурорите заявиха пред съда, че Михалолякос, който отхвърля Холокоста и е бивше протеже на гръцкия диктатор Георгиос Пападопулос, ръководи партията йерархично по модела на нацистката партия на Хитлер, като самият той е лидер повече от три десетилетия.

Гръцки прокурор поиска 13 г. затвор за неонацистките лидери на "Златна зора"

Гръцки прокурор поиска 13 г. затвор за неонацистките лидери на "Златна зора"

Държавното обвинение поиска доживотен затвор за убиеца на рапъра Павлос Фисас

При претърсване в домовете на членове на партията през 2013 г. бяха открити огнестрелни оръжия и други оръжия, както и нацистки сувенири.

Възползвайки се от настроенията срещу строгите икономии и гнева срещу мигрантите по време на продължилата десетилетие дългова криза в Гърция, "Златна зора" за известно време беше третата най-популярна партия в страната.

Партията беше в парламента от 2012 г. насам, като нейните депутати многократно шокираха пленарната зала с провокативно и агресивно поведение.

"Златна зора" не успя да спечели нито едно депутатско място на миналогодишните парламентарни избори.