Лидерите на крайнодясната гръцка партия "Златна зора", третата по популярност парламентарна партия в страната по време на дълговата криза, са виновни за управлението на престъпна група. Това постанови днес гръцки апелативен съд, съобщават гръцките медии.

"Златна зора" влезе в парламента за първи път през 2012 г., предлагайки борба със строгите икономии и имиграцията, като се превърна в третата най-популярна партия в Гърция в пика на най-тежката финансова криза в южната ни съседка след Втората световна война.

Забраниха на крайнодясната "Златна зора" да участва в местните избори в Солун

Забраниха на крайнодясната "Златна зора" да участва в местните избори в Солун

Крайнодесните зоват да се гласува за кандидат, който публично ще се провикне, че "Македония е Гърция"

Но убийството на 34-годишния ляв рапър Павлос Фисас от привърженик на партията през 2013 г. предизвика крути мерки срещу "Златна зора", които накараха прокурорите да арестуват и разследват лидери и депутати от крайнодясната формация във връзка с редица престъпления.

По-рано днес съдът призна привърженика на "Златна зора" Йоргос Рупакиас за виновен за убийството на Фисас.

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу тълпи, събрали се пред съда, след като крайни елементи в тълпата са хвърляли коктейли Молотов срещу полицията според очевидци на "Ройтерс".

"Златна зора" поиска повторно преброяване на бюлетините в Гърция

"Златна зора" поиска повторно преброяване на бюлетините в Гърция

Планира да предприеме съдебни действа, за да оспорва "скандалния резултат"

Това е първият път, в който избрани политици се вкарват в затвора в Гърция след военния преврат през 1967 г. "Златна зора" не успя да спечели нито едно депутатско място на миналогодишните парламентарни избори, които доведоха на власт консервативната партия "Нова демокрация".

Прокурорите обвиниха 65 души, включително 18 бивши депутати от "Златна зора", че са членове на престъпна група. Техният съдебен процес започна през април 2015 г. По това време партията настоя, че е жертва на политически мотивиран лов на вещици.

Хиляден митинг на гръцката „Златна зора” поиска освобождаване на лидерите й

Полицията забрани шествието

Основателят на "Златна зора" - 62-годишният математик Никос Михалолиакос, който е сред осъдените днес, е последовател на диктатор, почитател на Хитлер и отрича Холокоста, като е един от най-дълго действащите партийни лидери в страната.

Сега той е изправен пред затвор до 15 години, след като съдът определи, че е ръководил "Златна зора" като престъпна организация, която е преследвала политически опоненти и мигранти.

Десетки други съдени, членове на партията и предполагаеми сътрудници, са изправени пред присъди по обвинения, които варират от убийство до лъжесвидетелство, свързани с поредица от насилствени нападения срещу имигранти и леви активисти.

Днешната присъда сега дава зелена светлина за започването на важно дело, като съдът разглежда индивидуални обвинения за убийството на рапъра Фисас и други насилствени атаки.

Десетки хиляди се събраха пред силно охранявания от полиция апелативен съд с плакати с надписи "Фашизъм, никога повече" и "Свобода за хората, смърт за фашизма".

Свалиха имунитета на шестимата от Златна зора

Свалиха имунитета на шестимата от Златна зора

Няма да участват в гласуването

"Трябва да изпратим послание към по-младите поколения, послание срещу фашизма", изтъкна 69-годишната София, като допълни: "Нашият дълг към демокрацията е да бъдем тук днес, за да покажем, че се противопоставяме срещу подобни престъпни действия."

Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл", която помогна за организирането на мрежа за регистриране на расистко насилие в Гърция, заяви, че днешната присъда ще стимулира усилията за борба с престъпленията от омраза.

"Обвиненията срещу лидерите и членове на "Златна зора", включително убийството на Павлос Фисас, показват пукнатина, която съществува не само в Гърция, но и в цяла Европа и извън нея", подчерта Нилс Муизниекс, директор за Европ в "Амнести интернешънъл".

Гръцкото правителство се заема с неонацистите от "Златна зора"

Гръцкото правителство се заема с неонацистите от "Златна зора"

Гръцкият премиер Андонис Самарас обяви