Гръцкият премиер Андонис Самарас обяви, че няма да позволи неонацистката партия „Златна зора" да „подкопае" демокрацията, предаде БиБиСи.

Неговите изявления са предизвикани от убийството на 34-годишния Павло Фисас от симпатизант на крайнодясната партия. Припомняме, вчера сутринта Фисас, който е антифашист и хип хоп музикант, е бил смъртоносно промушен пред кафе в западното предградие Керацини в Атина. До сблъсъци между протестиращи и полиция се е стигнало по време на антифашистки протести в няколко гръцки града заради убийството.

Това правителство е решено да не допуска поддръжници на нацизма да отровят нашия социален живот или да извършват престъпления", каза Самарас в национално телевизионно обръщение.

Гръцкият вицепремиер пък обяви, че сега трябва „Златна зора" да се разглежда като „престъпна организация".

Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос и премиерът Андонис Самара са се съгласили да използват цялата си законодателна власт да се справят с неонацистката партия, съобщава гръцкият всекидневник Kathimerini.

Неонацистката партия често е обвинявана в насилие срещу леви активисти и имигранти. Съветът на Европа обяви, че има основа да бъде поставена партията извън закона. Но тя има 18 депутати в парламента.

Нейната популярност расте заради гръцката финансова криза.