Гърция и Франция подписаха писмо за намерение за закупуването на две фрегата Belharra/FDI за Гръцкия флот, съобщава "Навал нюз". 

Официалното съобщение е,след като министърът на отбраната на Гърция Никос Панагиотопулос посети френския си колега Флорънс Парли в Париж. Панагиотопулос заяви пред пресата, че има "дълъг път", преди да се постигне споразумение относно окончателната техническа конфигурация на фрегатите.

Нуждите на гръцкия флот са за мултифункционални фрегати, но един от решаващите фактори е морска крилата ракета, която Франция предлага като част от сделката.

FDI (Frégate de Defense et d"Intervention - Фрегати за интервенция и отбрана) е новият клас фрегати по поръчка на френския флот.

Гърция поиска повече кораби на НАТО в Средиземно море

Гърция поиска повече кораби на НАТО в Средиземно море

Засилване на военноморските патрули...

Лоран Море, вицепрезидент по продажбите за Европа и Северна Америка, обясни, че Гърция е "силно заинтересована" от Belharra/FDI.

Още през януари 2009 г. Гърция обявява началото на ексклузивни разговори с Франция за потенциална поръчка на 6 фрегати. Този договор така и не влиза в сила поради икономическата криза, която удари Гърция малко след това. 

Преговорите между правителствата се състоят в много повече от самото закупуване на кораби. Това, което се предлага на Гърция, е партньорство, при което гръцкият флот ефективно ще се присъедини към френската програма FTI.

Корабите на Гръцкия флот ще бъдат изградени като серийно производство веднага след първия кораб от класа за френския флот, с предимствата на ускорената доставка.

Въвеждането на морски крилати ракети в гръцкия флот би му осигурило повишени възпиращи способности и възможности за нанасяне на дълбоки удари, което изглежда представлява голям интерес за Гърция. Следователно корабите се считат за стратегически актив в гръцката структура на отбранителните сили.

В допълнение към фрегатите, компанията се стреми да достави тежкото си торпедо F21 на гръцкия флот, който иска да оборудва флота си от четири подводници тип 214 и една тип 209.

Компанията е готова да достави първата партида от тежки торпеда F21 и на френския флот през ноември тази година. Те ще бъдат разположени на борда на новото поколение френски атомни нападателни подводници Barracuda.

Командващият 6-и флот на САЩ иска повече кораби в Европа срещу Русия

Командващият 6-и флот на САЩ иска повече кораби в Европа срещу Русия

Адмирал Джеймс Фого вижда заплаха от повече руски кораби, подводници и самолети в Атлантическия, Северния ледовит океан, Балтийско, Черно и Средиземно море