Гърция подписа в четвъртък споразумения за закупуване на три военноморски фрегати клас "Белхара" и още шест бойни самолета "Рафал" от Франция, за да укрепи въоръжените си сили в отговор на напрежението със съседна Турция, пише електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини.

Изтребителите "Рафал" ще бъдат доставени от лятото на 2024 г., с което във флота на гръцките военновъздушни сили ще има 24 самолета от този вид, се казва в изявление на френския производител на военни самолети "Дасо авиасион". Договоорите са подписани от министрите на отбраната на двете страни.

Гърция получи първите си 6 нови бойни самолета Rafale, чака още 18

Гърция получи първите си 6 нови бойни самолета Rafale, чака още 18

Мицотакис: ВВС стават едни от най-силните в Европа и Средиземноморието и засилват гъвкавостта на гръцката дипломация

"С това придобиване на фрегати и бойни самолети огневата мощ на гръцкия флот и военновъздушните сили ще бъде засилена", каза гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос.

Миналия септември Атина се съгласи да закупи три фрегати с опция за четвърта за около три милиарда евро.

През октомври гръцките законодатели ратифицираха споразумението за отбрана между Гърция и Франция, което ще позволи на двете страни да се притекат на помощ една на друга в случай на външна заплаха.

Отношения между Гърция и Турция са традиционно лоши, но в последните няколко години те се обтегнаха допълнително заради споровете за териториални води и енергоресурси в Егейско и Средиземно море.

Анкара обвинява Атина в "максималистични претенции" към шелфа в Егейско море и Източното Средиземноморие, тъй като според Турция "малките островчета не могат да имат своя изключителна икономическа зона (ИИЗ)

Турция: Гърция използва кризата в Украйна срещу нас

Турция: Гърция използва кризата в Украйна срещу нас

Поредна размяна на обвинения между Турция и Гърция

". Освен това отново според Турция Гърция е милитиризирала островите в Източно Егейско море, които са на няколко мили от турските брегове, а според Договора от Лозана Атина е поела ангажимент тези острови да останат демилитаризирани.

Гърция от своя страна обвинява Турция, че използва мигрантите като оръжие и провежда проучвания за въглеводороди във води, които Гърция счита за своя ИИЗ.

Атина се опитва да оказва натиск върху Анкара, като се стреми да договори европейски санкции заради тези действия на Турция, но засега в ЕС няма единство по гръцкото искане, подкрепяно от Кипър и други европейски страни, включително Франция.

Ердоган посреща Мицотакис в неделя

Ердоган посреща Мицотакис в неделя

Дали е възможно намаляване на напрежението