На фона на нарастващата загриженост за ситуацията в Украйна гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул тази неделя и ще обядва в президентската му резиденция, пише електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини.

Мицотакис ще бъде в Истанбул, за да отбележи празника Тържество на Православието във Вселенската патриаршия.

Поканата на турския президент има особено значение, тъй като самият Ердоган преди две години, по време на мигрантската криза в района на Еврос (Марица), заяви, че не желае да седи на една маса с гръцкия премиер.

От няколко дни гръцки източници твърдят, че предвид войната в Украйна и последиците от нея условията изискват среща между двете страни. Мицотакис също публично изрази желанието си да разговаря с Ердоган.

Разбирането в Атина е, че руската инвазия в Украйна е повлияла на агресивното отношение на Турция, която видя, че Западът няма да отговори безучастно на подобни крещящи нарушения на международното право.

Правителствени източници казаха на Катимерини, че основна цел на посещението е "да се спре ревизионистката реторика на Турция и исканията към Гърция да демилитаризира своите острови".

Междувременно, говорейки преди срещата в неделя, говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Омер Челик каза в понеделник, че има разширен списък с въпроси, които трябва да бъдат разгледани с Гърция.

Въпреки, че диалогът между Турция и Гърция продължава на ниво на т. нар. проучвателни разговори, които се водят на ниско дипломатическо ниво, проблемите между двете страни остават неразрешени.

Анкара обвинява Атина в "максималистични претенции" към шелфа в Егейско море и Източното Средиземноморие, тйъ като според Турция "малките островчета не могат да имат своя ИИЗ". Освен това отново според Турция Гърция е милитиризирала островите в Източно Егейско море, които са на няколко мили от турските брегове, а според Договора от Лозана Атина е поела ангажимент тези острови да останат демилитаризирани.

Гърция от своя страна обвинява Турция, че използва мигрантите като оръжие и провежда проучвания за въглеводороди във води, които Гърция счита за своя ИИЗ.

Мицотакис: Пактът Гърция-Франция предпазва от агресия, знаем кой заплашва в Средиземноморието

Мицотакис: Пактът Гърция-Франция предпазва от агресия, знаем кой заплашва в Средиземноморието

Стъпка към стратегическа автономия на ЕС, Франция е единствена с ядрени оръжия

Атина се опитва да оказва натиск върху Анкара, като се стреми да договори европейски санкции заради тези действия на Турция, но засега в ЕС няма единство по гръцкото искане, подкрепяно от Кипър и други европейски страни, включително Франция.