Франция и Гърция са готови да обявят във вторник сутринта оръжейна сделка, която ще задълбочи стратегическото им сътрудничество. Това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис късно в понеделник, цитиран от АФП.

"Ние вървим към значително задълбочаване на стратегическото партньорство между Гърция и Франция, каза Мицотакис пред държавната телевизия ERT по време на посещение във френската столица Париж. Утре сутринта в Елисейския дворец ще има съвместно изявление с френския президент Еманюел Макрон, каза той.

Новата сделка може да включва продажба на фрегати Belharra и евентуално корвети Gowind според гръцки съобщения по-рано през деня, което би помогнало на френската отбранителна индустрия да се успокои от унизителната загуба на подводна поръчка за милиарди долари от Австралия.

Френският посланик: Австралия направи огромна грешка със сделката за подводници

Френският посланик: Австралия направи огромна грешка със сделката за подводници

Австралия заяви, че съжалява, разбира дълбокото разочарование на Франция, но защитава националната си сигурност

Мицотакис подкрепи призива на Макрон за създаване на европейска армия. "Искането за европейска стратегическа автономия е абсолютно наложително, каза той пред ERT. Европа има задължението да може да действа автономно, ако желае, а Гърция и Франция ще бъдат на първа линия в такава инициатива.

Припомняме, че по-рано този месец, Франция потвърди в неделя, че Гърция ще закупи още шест от нейните изтребители "Рафал". С тях броят им достига общо 24. Доставката на първия самолет стана факт шест месеца, след като Гърция подписа договор с Франция на стойност 2,5 милиарда евро за закупуване на 18 бойни самолета "Рафал", 12 от които използвани.

Гърция купува още 6 френски изтребителя

Гърция купува още 6 френски изтребителя

Общо 24 стават самолетите "Рафал", които страната е поръчала