Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис е изразил категоричния отказ на Гърция за възможността за изпращане на руските зенитно-ракетни системи С-300 в Украйна по време на вечеря в рамките на посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Атина в понеделник вечерта, съобщи в сряда гръцкият вестник "Катимерини"

Въпросът е бил повдигнат по време на вечерята, на която са присъствали и Карън Донфрид, помощник-държавен секретар по европейските и евразийските въпроси, заместник-министърът на отбраната на САЩ по въпросите на международната сигурност Селесте Уоландър и посланикът на САЩ в Атина Джордж Цунис в контекста на дискусията за по-нататъшното подпомагане на Украйна с оръжейни системи.

Гръцкият премиер е подчертал, че за страната му би било невъзможно да допусне появата на пропуск в отбранителната система, без да направи бърза подмяна.

Освен политическите си конотации, проблемът със С-300 би усложнил нещата, като например да се задейства клаузата, която обвързва всички оръжейни системи с лицензионно споразумение за краен потребител, което "може да има изключително пагубни последици".

Същевременно Атина е заявила желание да работи със САЩ за извеждане от употреба руското оръжие. Освен това и двете страни се подготвят за програма за широка замяна на руски оръжия с американски.

Гърция е заявила, че може да допринесе по различни начини за отбраната на Украйна.

От своя страна Блинкън отново благодари на Гърция след 20-минутния си разговор на четири очи с колегата си Никос Дендиас и преди 4-ия стратегически диалог за помощта й в Украйна и описа Александруполис като стратегически център, чрез който, наред с други неща могат да се транспортират оръжия, камиони, артилерия за частите на американската армия и съюзниците от НАТО, действащи в Източна и Северна Европа.

Освен това Блинкън отбеляза направените инвестиции за надграждане на инфраструктурата на пристанището на Александруполис, добавяйки, че "са направени подобни инвестиции в други части на Гърция, включително 123 милиона долара в подобрения на инфраструктурата в залива Суда и в Лариса."

Блинкън: Гърция и Турция да започнат да разрешават различията по между си

Блинкън: Гърция и Турция да започнат да разрешават различията по между си

Той е на посещение в Атина