Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Гърция и Турция да се ангажират за разрешаване на различията и да избягват едностранни действия, които биха могли да увеличат напрежението, цитира думите му Ройтерс.

Съюзниците и съседи от НАТО имат противоречия по редица въпроси от правата върху ресурсите в Егейско море до въздушното пространство и относно етнически разделения Кипър.

Напрежението бе особено обострено напоследък, но Гърция беше една от първите страни, които изпратиха спасители, за да помогнат за търсене на оцелели от развалините след опустошителното земетресение, което удари Турция този месец.

"В интерес както на Гърция, така и на Турция е да намерят начини за разрешаване на дългогодишните различия, да го направят чрез диалог, чрез дипломация - и междувременно да не предприемат никакви едностранни действия или да използват напрегната реторика, която само би направила нещата по-трудни", каза Блинкън на пресконференция в Атина.

Блинкън вече се срещна с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Анкара в понеделник.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас, заедно с Блинкън, заявиха, че Атина не очаква нищо в замяна на подкрепата, която е изпратила на Турция, която включва палатки, легла и одеяла в помощ на стотиците хиляди, останали без дом.

"Наш дълг е да помагаме на нашите ближни, които страдат, и ние ще продължим да го правим", каза Дендиас.

"Ако чрез комуникацията между двете общества климатът на нашите отношения се подобри, това разбира се ще има политически последици. Но повтарям: Гърция не търси компромиси от турската страна чрез помощта, която предоставя на пострадалите от земетресението.

Антъни Блинкън се застъпи за ускорено приемане на Финландия и Швеция в НАТО

Антъни Блинкън се застъпи за ускорено приемане на Финландия и Швеция в НАТО

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу настоя за по-конкретни стъпки