Съединените щати ще подкрепят Турция "колкото е необходимо" след опустошителните земетресения. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от "Ройтерс".

От своя страна турският му колега Мевлют Чавушоглу посочи, че не е необходимо да се случи бедствие, за да се подобрят отношенията между двете страни.

Блинкън направи изявлението си, след като в неделя посети района на земетресенията, където спасителната работа вече затихва, две седмици след най-тежкото бедствие в съвременната история на страната. При трусовете загинаха над 46 000 души в Турция и Северозападна Сирия.

"Съединените щати и Турция нямат съгласие по всички въпроси, но това е партньорство, което устоя на предизвикателствата", изтъкна Блинкън на съвместна пресконференция с турския външен министър в Анкара.

ООН търси 1 млрд. долара за пострадалите в Турция след земетресението

ООН търси 1 млрд. долара за пострадалите в Турция след земетресението

Средствата ще осигурят хуманитарна помощ за три месеца на 5,2 млн. души

По данни на Държавния департамент на САЩ общата хуманитарна помощ на САЩ в подкрепа на реакцията на земетресението в Турция и Сирия достигна 185 милиона долара.

Отношенията между съюзниците в НАТО са обтегнати от 2019 г., когато Анкара придоби руски системи за противоракетна отбрана.

Чавушоглу съобщи, че е обсъдил с Блинкън планирана сделка на стойност 20 милиарда долара за американски изтребители F-16 и допълни, че Турция би искала администрацията на САЩ да изпрати официалното уведомление за самолетите до Конгреса.

Той посочи, че Анкара очаква подкрепа от Конгреса за осъществяване на споразумението.

Чавушоглу заяви, че не е възможно Турция да закупи бойни самолети F-16 с предварителни условия и изрази увереност, че проблемът може да бъде преодолян, ако администрацията на САЩ запази решителна позиция.

$84 млрд. са щетите за икономиката на Турция от земетресение

$84 млрд. са щетите за икономиката на Турция от земетресение

Прогноза на анализатори