Процесдурата на САЩ за одобрение на продажбата на изтребители F-16 на Турция върви добре и може да бъде завършена до няколко месеца. Това заяви Ибрахим Калин, говорител на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщава "Ройтерс".

През октомври 2021 г. Турция отправи искане към Съединените щати за закупуване на 40 изтребителя F-16 на "Локхийд Мартин" и близо 80 комплекта за модернизация на своите съществуващи бойни самолети. Целта е страната, която е член на НАТО, да осъвремени военновъздушните си сили, след като покупката на изтребители F-35 се провали.

Калин посочи, че администрацията на президента Джо Байдън полага искрени усилия по въпроса.

"Не е много лесно да се даде ясна прогноза, но изглежда, че има голяма вероятност процесът да бъде завършен през следващите месец или два", отбеляза той в отговор на въпрос дали САЩ ще продадат F-16 на Турция.

САЩ подкрепят Турция в желанията ѝ да модернизира своите Ф-16

САЩ подкрепят Турция в желанията ѝ да модернизира своите Ф-16

Срокът за евентуално споразумение за бойни самолети е неясен и споразумението вероятно ще изисква одобрение от Конгреса

Когато това се случи, проблемът с F-16 - както с модернизацията, така и с покупката на нови самолети, ще бъде решен, обобщи Калин.

През септември Ердоган обяви, че е получил "положителна" обратна връзка от двама американски сенатори, с които се е срещнал в Ню Йорк, относно евентуалната им подкрепа за продажбата.

През последните няколко години настроенията спрямо Турция в Конгреса на САЩ се влошиха, след като Анкара придоби руски зенитно-ракетен комплекс С-400. Това доведе до налагането на санкции от страна на САЩ и отстраняване на Турция от програмата за изтребители F-35.

Американският Сенат пуска сделката с Турция за F-16

Американският Сенат пуска сделката с Турция за F-16

Усилията на гръцкото лоби в САЩ за нейното блокиране пропаднаха