Съединените щати в сряда сигнализираха за нова готовност да продадат модернизирани изтребители F-16 на Турция, като се приближиха към удовлетворяването на дългогодишната молба на съюзника ден, след като Турция се съгласи Финландия и Швеция да се присъединят към алианса на НАТО, пише "Ню Йорк Таймс".

Високопоставени американски служители заявиха само часове по-рано, че президентът Байдън не се е пазарил с Турция в замяна на нейната подкрепа за разширяване на НАТО. Висш служител на администрацията каза пред репортери късно във вторник, че Турция не е поискала F-16 по време на преговорите.

Но висш служител на отбраната беше откровен, макар и неточен, когато беше попитан от репортер в сряда за подкрепата на администрацията за стремежа на Турция за по-модерни военновъздушни сили.

"Силните турски отбранителни способности допринасят за силните отбранителни способности на НАТО", каза Селест Уоландер, помощник-министър на отбраната. "Министерството на отбраната на САЩ напълно подкрепя плановете на Турция за модернизация на нейния флот F-16."

Швеция и Финландия влизат в НАТО! Турция свали ветото

Швеция и Финландия влизат в НАТО! Турция свали ветото

Пробив на форума на Алианса в Мадрид

Тя добави, че усилията да се помогне на Турция да придобие усъвършенстваните самолети "трябва да се работи чрез нашите процеси на договаряне", но тя каза, че Съединените щати "подкрепят модернизацията на турската изтребителна флота, защото това е принос към сигурността на НАТО и следователно американският сигурност."

Срокът за евентуално споразумение между Съединените щати и Турция за бойни самолети е неясен и споразумението вероятно ще изисква одобрение от Конгреса.

Двустранните отношения с Турция са обтегнати от известно време, а Турция също загуби подкрепа в Конгреса. Ердоган през годините стана по-авторитарен, по-меркурен и по-труден като съюзник, като същевременно засилва репресиите у дома на политическите съперници и независимата журналистика.

Преди да замине за срещата на върха на НАТО тази седмица в Мадрид, Ердоган каза, че продажбата на F-16 ще бъде важен въпрос при срещата му с Байдън. Байдън изигра важна роля в настояването на Турция да вдигне блокада си по молбите за членство в НАТО на Швеция и Финландия.

Ердоган иска среща с Байдън, но не и с Мицотакис

Ердоган иска среща с Байдън, но не и с Мицотакис

Среща на НАТО в Мадрид