Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с американския си колега Джо Байдън в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Мадрид, заяви той пред репортери вчера, като изключи възможността да проведе разговори с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис, който също ще е на срещата, пише "Та Неа".

"Двустранна среща с Мицотакис не е възможна. Казвал съм го и преди, което означава, че не обръщате внимание на това, което казваме", заяви Ердоган пред репортери, преди да отпътува за испанската столица, където лидерите на НАТО се събират, за да обсъдят бъдещето на Алианса.

Турция вече вдигна ветото срещу присъединяването на Финландия и Швеция.

Швеция и Финландия влизат в НАТО! Турция свали ветото

Швеция и Финландия влизат в НАТО! Турция свали ветото

Пробив на форума на Алианса в Мадрид

"Тази врата е затворена, докато те не се съвземат и когато го направят, тогава ще можем да изясним пътната карта и до каква степен могат да се провеждат срещи", добави турският президент относно възможността за възобновяване на каналите за комуникация с Атина на фона на нарастващото напрежение между Гърция и Турция и все по-агресивната реторика от страна на Анкара.

По въпроса за очакваната му среща с Байдън Ердоган заяви, че фокусът на разговорите им ще бъде върху "протакането" на Вашингтон по отношение на искането на Турция за закупуване на нови изтребители F-16. Той допълни, че има "тактика за отклоняване на вниманието", но не даде подробности.

Столтенберг: Путин ще получи повече НАТО по границите на Русия

Столтенберг: Путин ще получи повече НАТО по границите на Русия

Нови предизвикателства пред Путин

Той обаче изрази разочарованието си от засиленото американско военно присъствие в Гърция и обвини САЩ, че са "фиксирани" върху придобиването от Турция на руската система за противоракетна отбрана С-400.

Срещата между Байдън и Ердоган беше потвърдена и от Белия дом.