Гърция обяви, че няма да се остави останалата част от Европейския съюз да я превърне в „Ливан на Европа”, приемайки милиони мигранти и бежанци, съобщава „Франс прес”.

В изказване преди решаваща среща в Брюксел, гръцкият министър по миграционата политика Янис Музалас разкритикува други страни от ЕС за „едностранни” действия, които засягат Гърция.   

„Много голям брой (от участниците) тук ще се опитат да обсъдят как да се справим с хуманитарната гриза в Гърция, която самите те възнамеряват да създадат”, коментирал Музалас пред репортери и добавил: „Гърция няма да приеме едностранни действия. Гърция може също да извършва едностранни действия. Гърция няма да приеме да се превърне в Ливан на Европа, склад за души, дори и това да бъде направено с голямо европейско финансиране.”

Четири милиона бежанци избягаха от Сирия, като повече от един милион от тях бяха приютени в Ливан, според данните на Организацията на обединените нации.

Гърция е основната входна точка за мигранти към ЕС, като повечето от тях идват през Егейско море от Турция през гръцките острови.

Атина среща нарастващ натиск да спре потоците от мигранти към останалата част от Европа, но тя разкритикува реакцията на ЕС.

Музалас по-специално заклейми балканските страни (включително България), които проведоха разговори в Австрия в сряда, без да поканят Гърция, за да се споразумеят за гранични мерки, които биха могли да засегнат гръцката страна.