Споразумение между Гърция и Македония по продължаващия от десетилетия спор за името на бившата югославска република вероятно няма да бъде постигнато през следващите дни. Това обяви представител на гръцкото правителство, цитиран от "Ройтерс".

Македония и Гърция провеждат преговори за разрешаването на дългогодишния спор, който възпрепятства плановете на югозападната ни съседка да се присъедини към НАТО и Европейския съюз. Целта им беше да разрешат спора преди срещата на върха на ЕС в края на юни.

Атина и Скопие се договорили за името "Северна Македония"

Атина и Скопие се договорили за името "Северна Македония"

Следва Ципрас и Заев да одобрят и подпишат официално споразумение

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас заяви в понеделник, че той и македонският му колега Никола Димитров са приключили преговорите по въпроса и че техните премиери се очаквало да се заемат с договарянето на окончателното споразумение.

"Шансовете за сключване на споразумение в рамките на следващите дни като че ли отслабват", изтъкнал гръцкият представител, добавяйки, че Скопие не било "готово да отговори" на договореното между двамата министри.

Заев: Предложението "Република Илинденска Македония" отпада

Заев: Предложението "Република Илинденска Македония" отпада

Близо сме до намиране на възможно решение на спора с Гърция за името

По-рано говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос заяви, че все още има юридически и политически проблеми, които трябва да бъдат разрешени.

Спорът на Македония с Гърция датира от 1991 г., когато тя по мирен път се откъсна от Югославия, обявявайки независимостта си под името Република Македония. Атина твърди, че това име предполага териториални претенции към северната провинция в Гърция, която също се казва Македония.