"Република Северна Македония" е най-вероятното име, за което са се договорили външните министри на Гърция и Македония Никос Кодзияс и Никола Димитров. Това е станало в рамките на последната среща между двамата, съобщи македонската телевизия "Телма", позовавайки се на собствени дипломатически източници.

Македония и Гърция постигнаха принципно съгласие за името

Македония и Гърция постигнаха принципно съгласие за името

Добрата новина е, че колегите Димитров и Коциас са постигнали принципно съгласие

На срещата двамата се договорили за план за окончателното приключване на спора между Гърция и Македония за името на страната.
Планът съдържа 11 стъпки и се очаква той да бъде одобрен и от премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев в телефонен разговор.

По време на разговора Ципрас и Заев ще се разберат и за провеждането на среща в Преспа, която да направи споразумението официално.

Според източниците на македонската телевизия държавата ще получи дата за започване на преговорите за членство в ЕС по време на срещата на върха на лидерите на ЕС на 28 и 29 юни.

Това щяло да стане независимо от това дали има финализирана договорка за името на страната с Гърция. Ако държавите не постигнат споразумение до срещата на върха през юни, ЕС ще даде дата за старт на преговорите с Македония, с условието до декември 2018 година спорът около името да бъде решен окончателно.

Медията припомня и че референдумът за новото име в Македония ще се проведе през месец септември.

Гърция против "Илинденска Македония"

Гърция против "Илинденска Македония"

Ципрас иска географско наименование в името

Стана ясно и че опозиционната партия в Гърция "Нова демокрация" е призовала правителството на Ципрас да не се съгласява с подобно споразумение, което би дало на Македония предварително зелена светлина за членство в ЕС и НАТО.

За плана за окончателното споразумение между страните писаха и гръцки медии. Те съобщават, че ако споразумението бъде одобрено дипломатически, Зоран Заев ще трябва да го внесе за одобрение в парламента в Македония, като това ще стане с обикновено мнозинство.

Ако планът се одобри от парламента в Македония, то Гърция ще трябва да уведоми НАТО, че одобрява влизането на Македония, с условието, че в страната трябва да се извършват конституционни промени.

Следващата стъпка според гръцката медия е националния референдум в Македония за новото име. След това народните представители в страната ще трябва с квалифицирано мнозинство да одобрят промени в конституцията.

Планът ще бъде представен за приемане в гръцкия парламент, след като в Македония се проведе референдум и се промени конституцията, допълват медиите в южната ни съседка.

В същото време двете страни се въздържат от официални коментари по темата.

Българите застават зад Македония в спора за името с Гърция

Българите застават зад Македония в спора за името с Гърция

Западните Балкани харесват България

В интервю пред EPT говорителят на правителство в Гърция Димитрис Цанакопулос заяви, че външните министри са отворили много въпроси около спора.

"Може да се каже, че се намира крайната линия, но никой не може да предскаже резултат от толкова сложни преговори. Въпреки това аз продължавам да съм голям оптимист и очаквам следващите ходове и следващите етапи на преговорите", заяви Цанакопулос.

Столтенберг оптимист за решаването на спора между Гърция и Македония

Столтенберг оптимист за решаването на спора между Гърция и Македония

Решаващи преговори и за членството на Скопие в НАТО