Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази надежда, че Гърция и Македония ще могат да намерят решение на десетилетия стар спор относно името на бившата югославска република, така че Скопие да получи покана за присъединяване към алианса.

В ексклузивно интервю с RFE / RL на 25 май, той заяви, че "не отнема много  дълго време", за пълноправно членство, след като поканата е била удължена.

"Точно колко време ще отнеме, мисля, че не можем да спекулираме, но както видяхме с Черна гора, това не отнема толкова време, след като поканата бъде удължена, докато не станат пълноправен член", каза той.

Черна гора се присъедини към НАТО през юни 2017 г., след като получи поканата през декември 2015 г., но генералният секретар на НАТО предупреди, че времето "е различно за отделните страни" и добави: "Мисля, че сега е грешно да се съсредоточаваме върху колко месеца ще отнеме."

Пратеникът на ООН, който отговаря за разрешаването на спора между Гърция и Македония, заяви пред репортери на 25 май, че двете страни са решени да постигнат споразумение.

Ципрас: Македонците нямат нищо общо с Александър Македонски, корените им са славянски и албански

Ципрас: Македонците нямат нищо общо с Александър Македонски, корените им са славянски и албански

Защитаваме национална позиция

Пратеникът на ООН Матю Нимиц каза пред репортери, че разговорите "са значително по-интензивни" след срещите, започнали на 24 май с гръцкия външен министър Никос Коциас и македонския външен министър Никола Димитров.

Той каза, че министрите ще продължат преговорите в Брюксел.

Вчера за пореден път гръцкият премиер Алексис Ципрас защоти гръцката позиция по въпроса, като посочи какви са корените на македонците и какво общо имат те исторически с Македония.