Гърция е отзовала посланика си в Австрия на фона на дълбоките разделения между някои от страните в ЕС заради кризата с мигрантите, съобщи БиБиСи.

Този ход на гръцката страна беше предприет, след като Австрия беше домакин на среща с няколко балкански държави, включително България, по проблема с мигрантите, на която Гърция не беше поканена.

Гърция няма да бъде Ливан на Европа, скочи Атина

Гърция няма да бъде Ливан на Европа, скочи Атина

Няма да приеме милиони мигранти и бежанци

Гърция нарече този ход „враждебен акт”, като уточни, че посланикът е бил отзован за "консултации".  

Министри от ЕС и държави от Западните Балкани се срещат в Брюксел в опит да смекчат разцеплението по мигрантската криза.

Австрия, Сърбия и Македония предприеха свои самостоятелни стъпки за ограничаването на влизането на мигранти, разгневявайки Гърция, която се опасява, че завишеният контрол по границите ще доведе до безизходица.

В заявление на гръцкото външно министерство се подчертава, че посланикът е бил отзован „с цел защита на приятелските отношения между държавите и народите на Гърция и Австрия”.

Повече от 110 хил. мигранти са влезли нелегално в ЕС през тази година. Нарастването на миграцията, съчетано с провал да се споразумеят за отговор на равнище ЕС, доведе до предупреждения за оцеляването на Общността.