Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос обяви, че страната му е постигнала предварително споразумение със своите кредитори, посочвайки, че преговорите за облекчаване на дълга биха могли да започнат скоро, съобщават световните информационни агенции.

"Преговорите приключиха", обяви министърът след среднощните преговори в Атина и преди решаващата среща на 22 май на финансовите министри от еврозоната, които трябва да одобрят споразумението.

Цакалотос е добавил, че е сигурен, че споразумението ще даде възможност на страната му да осигури мерките за облекчаване на дълга, които той нарече жизненоважни, за да започне икономическото възстановяване на страната.

Необходим е компромис за деблокирането на транш от заеми, от които Гърция се нуждае за изплащането на 7 млрд. евро дълг през юли.

Атина се съгласи по-рано този месец на по-големи съкращения на разходите в размер на 3,6 млрд. евро през 2019 и 2020 г. Новите намаления на пенсиите и данъчните облекчения бяха в отговор на разрешение за изразходване на еквивалентна сума за мерките за облекчаване на бедността.

Дългът на Гърция през 2016 г. възлиза на почти 315 млрд. евро или 179 процента от БВП, което е увеличение в сравнение със 177,4 на сто година по-рано.

Атина се надява накрая да получи достъп до програмата на Европейската централна банка за закупуване на активи, за да й помогне да се върне на пазара на облигации.

Международният валутен фонд досега отказваше да вземе участие в нова спасителна програма за Гърция, посочвайки, че целите за икономии на Атина са нереалистични и обемът на дълга на страната е "неустойчив".