Гръцкото правителството планира преразглеждане и нов подход към кризата с бежанците, както на административно, така и на бюджетно ниво, докато министърът по миграцията Димитрис Витсас коментира, че Гърция е отворена за двустранни дискусии за кризата, съобщава "Катимерини".

Стотици нелегални мигранти пристигат на егейските острови всяка седмица от съседна Турция и се насочват към вече пренаселените лагери, а гръцките власти се опитват да ограничат проблема.

Витсас коментира, че ще бъдат създадени три нови приемни съоръжения в континенталната част на Гърция, за да се осъществи преместване на повече мигранти от островите.

Междувременно е изготвено законодателно изменение, основно насочено към централизиране на управлението на проблема с бежанците. Новото изменение ще постави контрола в министерството, както по отношение на управлението, така и по отношение на бюджета. Предвиждат и нов отдел, който да ускорява процеса по прехвърляне на мигранти от егейските острови към континента.

Няма да има нови съоръжения на островите, въпреки че се търси по-голямо място, което да замени пренаселеният център в Самос. Ако правителството и местните власти не успеят да се споразумеят за ново място, тогава съществуващото съоръжение в пристанище Вати ще бъде разширено.

Съществува и местна опозиция срещу разширяването на лагерите в Лесбос. Условията в центъра Мория са се влошили поради високите температури и факта, че канализационната система изисква подмяна.

Според данни на министерството, около 5569 мигранти живеят в и около бежанския център Мория, два пъти повече от капацитета ми, който е 3 100 души.