Гърция ще отмени задължителното носене на маски за лице на открито и ще облекчи останалите мерки, наложени за ограничаване на пандемията на COVID-19, предаде "Ройтерс". Това съобщиха властите в сряда, след като данните показват, че заразените вече намаляват. Носенето на маски за лице обаче ще остане задължително в закрити помещения.

В сряда здравните власти съобщиха за 520 нови случая на коронавирус и 14 смъртни случая, като общите инфекции достигнаха 419 455, откакто първият случай беше открит през февруари миналата година. Общият брой на починалите сега е 12 595. Здравните власти съобщиха, че в Гърция са открити по-малко от 10 случая на по-инфекциозния вариант на вируса "Делта", като призоваха хората на възраст над 50 години, които не са били ваксинирани, да го направят.

От 28 юни, властите ще премахнат и останалите вечерни часове и изисквания самотестване за ваксинирани работници. В ресторантите броят на хората, които имат право да седят на една маса, ще бъде увеличен на 10 от шест, а максималният лимит за социални събирания като сватби ще се увеличи до 300 гости.

Досега 30,24% от гърците са били напълно ваксинирани, докато 43,1% са получили поне една доза.

Припомняме, че премиерът Кириакос Мицотакис заяви в сряда, че е предпазлив оптимист дали Гърция ще успее да постигне целите си в туристическия сектор още тази година.

Страната е посрещнала само седем милиона туристи и постигнала 4 милиарда евро приходи през 2020 г. спрямо рекордните 33 милиона посетители и 18 милиарда евро приходи през 2019 г. Тя очаква да достигне половината от резултатите за 2019 г.

За да спаси своя туристически сектор от второто лято, изгубено заради коронавируса, Гърция е готова да използва сертификат за пътуване COVID-19 преди стартирането му в целия ЕС на 1 юли, за да привлече чуждестранни туристи. Но ще зависи и от това кога големите туристически пазари като Великобритания облекчават ограниченията си за пътуване и позволяват на хората да прекарат лятната си почивка в Гърция, без да е необходимо да се поставят под карантина или да се тестват за COVID при завръщането им.