Гръцките власти разбиха международна престъпна група за трафик на кокаин от Латинска Америка за Европа, съобщава "Ройтерс".

Двама албанци и двама гърци са арестувани след продължило с месеци разследване, започнато от гръцките органи за борба с наркотиците и контрабандата в сътрудничество с Администрацията за борба с наркотиците на САЩ.

Десетки найлонови пликове с над 210 кг кокаин са открити в контейнери със скариди на пристанище Пирея.

Повече от 130 000 евро, пушка, куршуми, мобилни телефони и документи, отнасящи се до суми на наркотици и очаквани печалби, също са конфискувани сред други доказателства по време на обиски в домовете и превозните средства на заподозрените.

Въз основа на доказателствата властите изчисляват, че престъпната група е целяла незаконна печалба от над 5 милиона евро.

Употребата на кокаин в Европа се увеличава

Употребата на кокаин в Европа се увеличава

Нараства и употребата на метамфетамин

Полицията уточни, че наркотиците са били прехвърляни от Латинска Америка към европейски страни и Турция. Гърция е използвана както като транзитен пункт, така и като дестинация за пратките.

Един от албанците е обвинен като лидер на групата.

Полицията посочи, че преди това 48-годишният мъж е бил обвинен в управление на лаборатория в Гърция, произвеждаща хапчета Captagon - смес от амфетамини, известна още като "кокаина на бедните".

При този случай са били конфискувани над 634 000 хапчета.

Един от гръцките граждани е бил арестуван и в Коста Рика по заповед от 2012 г., издадена от Съединените щати, и осъден за участието си в контрабанда на оръжия за Европа за вече демобилизираните бунтовници от Революционните въоръжени сили на Колумбия.

3000 тона кокаин се произвеждат всяка година

3000 тона кокаин се произвеждат всяка година

Митниците отчитат динамичен наркотрафик