Гърция ще внесе в парламента договор за присъединяване на Македония към НАТО за ратификация "през идните дни". Това обяви говорителят на гръцкото правителство, с което ще бъде приведена в действие промяната на името на страната на Северна Македония, съобщава "Асошиейтед прес".

След като гръцкият парламент ратифицира протокола на НАТО, гръцкото външно министерство ще информира външното министерство на Македония за резултата, ход, който автоматично ще приведе в действие промяната на името, посочи говорителят на правителството Димитрис Цанакопулос. Той не е посочил конкретна дата.

Гърция призна Република Северна Македония
Обновена

Гърция призна Република Северна Македония

С този акт се слага край на 28-годишен спор

Преспанското споразумение за името на Македония сложи край на 27-годишен спор между двете съседки, който държеше бившата югославска република извън НАТО и Европейския съюз. Гърция твърди, че използването на името "Македония" предполага териториални претенции към собствената ѝ северна област, носеща същото име и че узурпира гръцката история и култура, като заради този проблем тя блокираше опитите на съседката си да се присъедини към НАТО.

По думите на Цанакопулос, близо 30-годишният спор е довел до ръст на "чудовището на лъжите, национализма и крайния исторически ревизионизъм" в Гърция. Ратифицирането на споразумението от гръцките депутати на 25 януари беше "исторически крайъгълен камък за мира, сътрудничеството и стабилността на Балканите", каза той по време на пресконференция, добавяйки, че споразумението възстановява "водещата роля на Гърция на Балканите".

Каменос: Договорът с Македония е обречен, българите няма да отстъпят за езика

Каменос: Договорът с Македония е обречен, българите няма да отстъпят за езика

България никога няма да приеме Преспанското споразумение според Панос Каменос

Ратификацията на споразумението "символизира победата на политическата смелост и уважението към историята на страната над опортюнизма, национализма, възползването от патриотизма и търговията с омраза", добави той.

Споразумението беше посрещнато с ожесточена опозиция от мнозина в двете страни, като критиците обвиняват съответните си правителства в правенето на твърде много отстъпки на другата страна.

След като споразумението влезе в сила, Македония ще има 5-годишен период, за да приложи много от практическите промени, които трябва да направи, включително смяна на регистрационните номера на превозните средства и издаване на нови паспорти.

България одобри присъединяването на Македония в НАТО

България одобри присъединяването на Македония в НАТО

Гърция иска да подпише първа протокола