"Нова Македония" е името, което Бившата югославска Република Македония (БЮРМ) предложи наскоро, като Гърция се е съгласила на това име, за да бъде сложен край на дългогодишния спор между двете страни за името на югозападната ни съседка, съобщават гръцки медии.

В информациите, чийто първоизточник е ексклузивна информация от Брюксел, се уточнява, че двете страни и посредникът Матю Нимиц, който е представител на ООН, отговорен за преговорите, са се разбрали да се използва "Нова Македония", име, предложено от правителството в Скопие.

Зоран Заев склонил на ново име за Р. Македония

Зоран Заев склонил на ново име за Р. Македония

Според кмета на Солун Янис Бутарис премиерът е склонен на компромис

Името "Нова Македония" беше предложено през 1992 г., но тогава беше отхвърлено от Гърция. Друго предложение по-късно беше името "Северна Македония", което също беше отхвърлено от Атина, защото в него се съдържа идеята за иредентизъм и загатва, че има също така и "Южна Македония".

В информацията се изтъква, че Гърция се е съгласила с промяната на името, като обявлението на тези намерения щяло да бъде направено през пролетта на 2018 г.

По време на 4-дневната среща на лидерите на страните от Балканите, гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че спорът между Атина и Скопие за името ще бъде разрешен през 2018 г.