Гръцкото външно министерство е връчило протестна нота на посланика на Турция в южната ни съседка, ден след като хеликоптерът, в който се намираше гръцкият премиер Алексис Ципрас, беше тормозен от турски изтребители във въздуха, съобщават гръцките медии.

Вчера няколко гръцките медии съобщиха, че турски изтребители F-16 са навлезли в гръцкото въздушно пространство и са принудили хеликоптера на Ципрас да извърши "рискови маневри на ниска височина".

Турски изтребители тормозят гръцки хеликоптер, в който е Ципрас

Турски изтребители тормозят гръцки хеликоптер, в който е Ципрас

Турските изтребители нарушили гръцкото въздушно пространство

След инцидента Ципрас каза, че "гръцките военни прихванаха силите, които нарушиха националното въздушно пространство" и ги обвини, че са "тормозили" неговия хеликоптер, прелитайки рисково близо до него.

Анкара опроверга информацията на гръцкия премиер с обяснение, че подобен инцидент въобще не е имало.

Опитни гръцки пилоти са коментирали пред медиите, че случаят е бил рисков за живота на пътуващите в хеликоптера.

Коментарите на гръцкия премиер бяха направени вчера, когато в южната ни съседка почетоха Деня на независимостта, с който се отбелязва войната срещу Османската империя през 1821 година.

Само вчера гръцката въздушна охрана е засякла 47 нерегламентирани навлизания на турски военни самолети в гръцкото въздушно пространство над Егейско море. 

Турция и Гърция са в обтегнати отношения заради териториални спорове за острови в Егейско море в продължение на десетилетия.