Израелският минен магнат Бени Щайнмец е бил задържан в Атина по заповед за арест, издадена от Румъния, съобщиха полицейски и правни източници в понеделник. 68-годишният бизнесмен е бил задържан в неделя, часове след пристигането си с частен самолет на международното летище в Атина, посочват полицейски източници, цитирани от "Ройтерс".

Европейската заповед за ареста му е издадена от Румъния във връзка с обвинения, свързани с участие в организирана престъпна група

Израелският бизнесмен Бени Щайнмец беше освободен под гаранция в Гърция, след като се яви пред прокурор в понеделник във връзка с румънска заповед за арест. Прокурорът реши, че Щайнмец ще бъде освободен при определени условия, включително забрана за пътуване, докато се изчака решението на съдебен състав относно ареста и евентуалната му екстрадиция.

През 2022 г. гръцки съд вече разгледа случая му по друга румънска заповед за арест и реши да не го екстрадира. Впоследствие Румъния издаде ново искане. Адвокатът на Щайнмец, Ставрос Тогиас, заяви, че е "безпрецедентно за върховенството на закона в Гърция или която и да е друга уважавана държава, подобно административно действие да отмени окончателно и необратимо решение на гръцката съдебна система", която по-рано призна правото на Щайнмец да пътува свободно.

Защитниците на Щайнмец твърдят, че обвиненията, отправени от румънските власти, са "неоснователни" и определят исканията за екстрадиция като "злоупотреба". През ноември 2023 г. апелативният съд на Кипър също отхвърли искането за екстрадиция на Щайнмец към Румъния, а и съд в Италия е отхвърлил подобни искания.

Бени Щайнмец е израелски бизнесмен и минен магнат, известен със своите дейности в сектора на добив на минерали, особено диаманти. Той е основател на Beny Steinmetz Group Resources (BSGR), която се занимава с миннодобив и други ресурси. Щайнмец е бил замесен в различни юридически дела в миналото, свързани с корупция и сделки за права за добив на минерали в страни като Гвинея.

Венецуелски съдия издаде заповед за арест на бивш кандидат за президент

Венецуелски съдия издаде заповед за арест на бивш кандидат за президент

Обвиняват бившия дипломат Гонсалес в различни престъпления