Гавин Уилямсън беше назначен за нов военен министър на Великобритания, след като вчера досегашният министър на отбраната Майкъл Фалън подаде оставка, съобщават британските медии.

Тереза Мей предприе светкавични действия за заместването на Фалън, който се оттегли заради твърдения за сексуални домогвания в миналото.

Обявявайки оставката си, Фалън изтъкна, че поведението му не покрива изискуемите стандарти за заемания от него пост.

 

Уилямсън, който досега е бил организатор на парламентарната група на Консервативната партия в британския парламент, ще бъде наследен на поста от бившия си заместник Джулиън Смит, който ще отговаря за прилагането на партийната дисциплина в парламента.

Лекият ремонт на британския кабинет идва, след като Майкъл Фалън стана първият политик, който се оттегля след наскоро разкритите твърдения за сексуален тормоз в британския парламент.

Фалън заяви пред БиБиСи, че това, което е било "приемливо преди 15 или 10 години, е очевидно неприемливо сега".

По думите му е било правилно да подаде оставка, добавяйки: "Парламентът сега трябва да се вгледа в себе си, а премиерът даде да се разбере, че поведението трябва да бъде подобрено и трябва да защитим персонала в Уестминстър срещу всякакви твърдения за тормоз."

Запитан дали смята, че трябва да се извини, Фалън посочил: "Смятам, че всички ние сега трябва да се вгледаме в миналото, винаги има неща, за които съжалявате, бихте направили по-различно."

Гавин Уилямсън е британски депутат от 2010 г. насам, представлявайки Южен Стафордшър.