Палестински екстремисти изстреляха ракета от Газа към Израел в събота, без да причинят жертви. Това съобщи АФП, като цитира изявление на армията. 

Атаката е първата от месец според армията, докато вълна от насилие обхваща окупирания Западен бряг.

Все още никой не е поел отговорност. Въпреки това една от по-големите въоръжени фракции в Газа, "Ислямски джихад", заплаши да отмъсти, след като израелските войски убиха двама от нейните лидери в град Дженин на Западния бряг в четвъртък.

Израел се опитва да избегне разследване от МНС на окупацията на палестински земи

Израел се опитва да избегне разследване от МНС на окупацията на палестински земи

Палестинските власти се опитват да прокарат резолюция в Общото събрание на ООН

Свидетели казаха, че израелската армия бързо е отвърнала, като е стреляла по два наблюдателни поста източно от град Газа, управляван от радикалното движение "Хамас".

Критиките са насочени към убийството на 22-годишния Амар Хади Муфле при спорни обстоятелства в град Хувара, южно от Наблус, в петък. Мирният пратеник на ООН за Близкия изток Тор Венесланд каза, че е "ужасен" от убийството "по време на сбиване с израелски войник". Европейският съюз (ЕС) заяви, че е "силно загрижен от нарастващото ниво на насилие", което доведе до убийството на 10 палестинци от израелските сили за сигурност през последните дни.

"Такива неприемливи факти трябва да бъдат разследвани и трябва да има пълна отговорност", каза върховният представител на ЕС за външната политика Жозеф Борел. Съгласно международното право, смъртоносната сила е оправдана само в ситуации, в които съществува сериозна и непосредствена заплаха за живота".

Според израелската версия на събитията, Мюфлех се опитал да отвори насила вратата на колата на израелска двойка, преди да намушка граничен полицай. След това старши служител на граничната полиция застреля Мюфлех, като каза, че палестинецът е грабнал оръжието му.

Палестинският общински служител Ваджех Оде каза пред АФП, че стрелбата е последвала "кавга". "Израелски войник бутна палестинеца на пода и го застреля от нулево разстояние", каза Оде. Израелското външно министерство отговори гневно на критиките. "Тази реакция е пълно изкривяване на реалността, написа в "Туитър" на английски. Това НЕ е "сбиване" - това е терористична атака!

Израелският премиер в оставка Яир Лапид заяви, че напълно подкрепя решението на граничния полицай да открие огън, "за да спаси животи".

"Нашите сили за сигурност ще продължат да действат решително срещу тероризма", каза той.

Израел удари по цели в Газа

Израел удари по цели в Газа

На прицел е Хамас

Най-малко 145 палестинци и 26 израелци бяха убити при насилие в Израел и на Западния бряг, включително анексирания Източен Йерусалим, тази година, което е рекорд от 2015 г. насам.