Генерал Къртис Скапароти пое днес поста главнокомандващ на силите на САЩ в Европа, като утре предстои да оглави и силите на НАТО в Европа, съобщават световните осведомителни агенции.

На церемония в Щутгарт, където е централата на европейското командване на американските сили, Скапароти пое поста от досегашния главнокомандващ Филип Брийдлав. Церемонията се председателстваше от военния министър на САЩ Аштън Картър. 

Скапароти утре ще оглави и силите на НАТО в Европа на церемония в белгийския град Касто, която ще бъде председателствана от генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Скапароти, който е 60-годишен, е 18-ият американски офицер, оглавяващ силите на НАТО в Европа. Алиансът е изправен пред многобройни изпитания, включително заемащата по-агресивни позиции Русия и въоръжения ислямски екстремизъм, отбелязва "Франс прес".

Аштън Картър изтъкна, че НАТО държало вратата си отворена за Русия, ако тя иска сътрудничество за справяне с предизвикателствата за сигурността и ако се откаже от войнственото си поведение. Картър изрази загриженост за т. нар. от него руско "дрънкане на ядрени оръжия".

"Кремъл трябва да реши. Не искаме студена война, още по-малко гореща. Не търсим начин да направим Русия свой враг", заяви ръководителят на Пентагона.