Новият главнокомандващ на силите на НАТО в Европа генерал Къртис Скапароти заяви, че трябва да се изясни какво оръжие е необходимо на Украйна, за да осигури своята защита, предаде агенция „Униан”.

Изявлението беше направено по време на пресконференция в белгийския град Монс, кадето се намира щабът на алианса.  

„Смятам, че трябва да подкрепим Украйна с това, от което се нуждае за успешна защита на своята територия и суверенитета си. Лично ще се заема с това като главнокомандващ. Трябва да преценя кое оръжие е най-подходящо, кои от възможностите могат да използват и кои могат да бъдат допълнителни за техните (въоръжени) сили днес.” – коментира Скапароти.

Агенцията припомня, че по време на изслушване в комисията по отбрана на американския сенат той изрази позиция, че на Украйна трябва да бъде предоставени оръжие, което „тя е способна да използва  ефективно”. Той конкретизира, че страната се нуждае от противотанково оръжие.    

По-рано командващият американските въоръжени сили в Европа Бен Ходжис заяви, че ако на Украйна бъдат предоставени ракетни комплекси Javelin, това ще доведе до увеличаване на руското военно присъствие в Донбас.

Според президента на Украйна Петро Порошенко, страната се нуждае от 1240 противотанкови ракетни комплекса Javelin, за да се противопостави на руската агресия.

Досега президентът Обама отказваше да предостави на Украйна летално оръжие, въпреки многобройните призиви от страна, както на републиканците, така и на редица демократи за подпомагане на Киев срещу руските сили, воюващи в източните райони на страната.