Генерал Афзалов е назначен за командващ военно-космическите сили на Русия (ВКС). 

Това съобщава руската държавна информационна агенция РИА Новости, позовавайки се на "информиран източник". Генерал Виктор Афзалов, началник-щаб на Въздушно-космическите сили, е назначен на мястото на Сергей Суровикин като изпълняващ длъжността главнокомандващ на руските ВКС.

Така източникът на РИА Новости потвърждава съобщенията на руски журналисти, че генералът Сергей Суровикин е бил освободен от длъжността главнокомандващ на ВВС.

Суровикин изчезна от публичното пространство след юнския бунт на ЧВК "Вагнер" на Евгений Пригожин. Последно по време на бунта Суровикин той се появи на видео, без отличителни знаци и видимо притеснен, призовавайки Пригожин да се оттегли. След бунта руските и чуждестранни новини съобщават, че Суровикин е бил разследван за възможно съучастие в него.

Суровикин си спечели прозвището "Генерал Армагедон" по време на военната намеса на Русия в гражданската война в Сирия. Във войната на Русия срещу Украйна ръководеше превземането на Мариупол, с което затвърди прозвището си. През октомври 2022 г. той беше назначен да отговаря за руските военни операции в Украйна, но през януари 2023 г. тази роля беше поверена на началника на Генералния щаб Валери Герасимов, а Суровикин беше назначен за негов заместник.