Известен руски журналист съобщи във вторник, че генерал Сергей Суровикин, бивш командир на военните усилия на Москва в Украйна, е бил освободен от поста началник на Въздушнокосмическите сили (ВСС) на страната.

Няма официално потвърждение на доклада на Алексей Венедиктов, бившият ръководител на вече несъществуващата радиостанция "Ехо Москвы", но той беше цитиран от някои други руски новинарски издания в социалните медии.

Венедиктов каза в канала си в Telegram, че Суровикин е бил отстранен с официален указ, без да предоставя повече подробности.

Генералът не е виждан публично след краткотрайния бунт на 24-24 юни от наемническата група Вагнер и нейния лидер Евгений Пригожин срещу руското отбранително ведомство.

По време на бунта Суровикин се появи на видео, изглеждайки неудобно и без отличителни знаци, призовавайки Пригожин да се оттегли. След бунта руските и чуждестранни новини съобщават, че Суровикин е бил разследван за възможно съучастие в него.

Суровикин си спечели прозвището "Генерал Армагедон" по време на военната намеса на Русия в гражданската война в Сирия.

Миналия октомври той беше назначен да отговаря за руските военни операции в Украйна, но през януари тази роля беше предадена на генерал Валери Герасимов, началник на генералния щаб, а Суровикин беше назначен за заместник на Герасимов.

Без обвинение Суровикин е държан под домашен арест

Без обвинение Суровикин е държан под домашен арест

На висшия военен са забранени всякакви контакти