Беларус "няма да воюва" и не смята никоя държава за враг.

Това каза пред ТАСС полковник Артьом Буторин, началник на информационно-аналитичния отдел на Генералния щаб на въоръжените сили на републиката.

"Военната доктрина е запазила миролюбивата си ориентация. А Република Беларус не смята нито една държава за свой враг", заяви представителят на Генералния щаб, цитиран от пресслужбата на министерството на отбраната на републиката.

"Но във Военната доктрина ние декларираме готовност да защитаваме националните интереси с всички сили и средства, с които разполага държавата ...

Разбирам, че преразглеждането на Военната доктрина веднага предизвиква опасения сред населението по отношение на това дали няма да започнем война.

Искам да успокоя всички - ние не отиваме на война. Актуализираме разпоредбите на документа, за да го направим по-съобразен с предизвикателствата и заплахите, които съществуват днес", подчерта Буторин.

Русия няма да разполага ядрени оръжия другаде, освен в Беларус

Русия няма да разполага ядрени оръжия другаде, освен в Беларус

Сергей Рябков порица САЩ за това, че са включили в ядрените мисии на НАТО "свободните от ядрени оръжия" европейски държави

"Що се отнася до ядрените оръжия, във Военната доктрина не се говори за механизмите, методите, формите и тактическите техники за използване на тези оръжия. Ние декларираме в доктрината политическите положения, че ядрените оръжия са средство за стратегическо възпиране от разгръщане на агресия срещу нашата държава", посочи висшият военен.