Въпреки, че ситуацията в света остава напрегната и непредсказуема, началото на годината може да донесе и приятни изненади. Такива изводи могат да бъдат изведени от две нови геополитически прогнози, представени почти едновременно в Москва и в Ню Йорк, пише Андрей Шитов в своя статия за ТАСС.

Американската аналитична група "Евразия", ръководена от Иън Бремер, оценява глобалните политически рискове повече от 20 години и докладва за "първите десет" от най-сериозните заплахи от 2006 г. насам. Според тях положението в света сега е "най-опасното от десетилетия" и "2019 г., разбира се, може да бъде годината, в която нашият свят се разпада".

Въпреки това, "въпреки все по-тревожните заглавия, по-вероятно е 2019 г. да бъде доста добра година," пишат анализаторите от Ню Йорк.

Консултантската агенция МГИМО "Евразийски стратегии" представя нов годишен доклад за очакваните международни заплахи - шести поред. Според главния редактор Андрей Сушенцов в света се случва "геополитическо ускорение" - страните са силно и все по-силно противопоставящи се една на друга, а външната политика "се превръща в някаква реакционна игра - която ще отразява по-категорично новата криза".

В същото време руската прогноза съдържа една позитивна нотка. Припомняйки, че "не само заплахите възникват внезапно", авторите излагат своята кратка версия на "бъдещи положителни международни събития". На първо място, те са окуражени от перспективите за спиране, намаляване или предотвратяване на кръвопролития - в Сирия, Украйна, Йемен, Иран и Нагорни Карабах. Освен това, според изследователите, "са налице условия за подписване на мирен договор между Русия и Япония".

Мнима сигурност

Общият фон остава тревожен. Руските анализатори извеждат факта, че "стратегическата конкуренция на държавите продължава да расте", но в същото време става по-малко структурирана и няма обща "фронтова линия", разпадаща се на отделни огнища. Всеки живее в очакване на кризи, но в същото време те нямат много ясна представа къде и как могат да възникнат и до какво водят. Това създава "постоянна заплаха от прекомерна и непропорционална реакция на криза от страна на нейните участници".

Катализаторът на международните кризи през новата година е склонността да се обяснява всичко случващо се с други и респективно прехвърлянето на вината върху други - без значение дали това на Западът, Китай или Русия.

В САЩ един ясен пример за такава "невярна сигурност" е вярата на американските елити, че "Москва им е избрала" погрешния "президент". "За Русия невярна сигурност е предполагаемото разгръщане на "нова студена война" със Запада. "Няма такава война", казват авторите на доклада, позовавайки се на потвърждение на "разхлабване на западното единство".

Лидерско равновесие

Попитах Бремер за мнението му за Студената война, защото самият американски доклад не казва нищо. Той написа в отговор, че ако се води такава война, "американците няма да обявят оттеглянето на 2000 от специалните си сили от Сирия, няма да поставят под въпрос ползата от НАТО и няма да напуснат Транс-Тихоокеанското партньорство".

САЩ "все по-често отпадат от равновесието на глобалното лидерство", тяхната външна политика "става все по-едностранна и се основава на принципа "ти на мен, аз на теб". В много отношения това е много по-опасно, каза Бремер.

Централна теза

Последната теза - една от централните в американския доклад. Русия приветства възникващия многополюсен свят като по-справедлив и демократичен. За Съединените щати Zero Group (термин, въведен по аналогия с Г-7 или Г-20 на водещите световни сили) е синоним на опасна международна анархия и хаос.

Прогнозата на нюйоркчаните започва с "лоши семена".

"Геополитическите опасности, които се появяват по света, ще дадат плодове през следващите години", предупреждават авторите. Това е основното нещо в Zero Group: създателите на световната политика са толкова погълнати от решаването (или не решаването) на ежедневните кризи, които възникват в свят без лидерство, че позволяват на широк кръг от бъдещи рискове да се развият със сериозни последствия за нашето колективно средносрочно бъдеще.

Какво тревожи американците

Сред основните "лоши семена" е загрижеността за "силата на политическите институции в Съединените щати и други индустриализирани страни", състоянието на "трансатлантическите отношения" между Вашингтон и най-близките му съюзници, отношенията на САЩ с Китай и ситуацията в ЕС, НАТО, Г-20, Г-7 и СТО.

По-нататък се споменават "Русия и Кремъл", "Русия и нейните съседи", "регионална силова политика в Близкия изток" и потенциално в Азия. Подчертано е, че във всички тези области и в повече от 90% от проблемите, наблюдавани от групата Евразия, събитията се движат в погрешна посока.

Неправилно, разбира се, от гледна точка на САЩ. И още една бележка: от горния списък е ясно, че въпреки неистовата антируска пропаганда от последните години, Русия вече не е главното главоболие за американците. Те имат по-важни проблеми, включително у дома и в отношенията си с близки съюзници.

Доминиране на ескалацията

Попитах Бремер и защо докладът съдържа раздели за Китай и Украйна (и дори за Мексико и Нигерия), но не и за Русия. И това е оценка на риска в настоящата среда. Той отговори, че документът съдържа специален раздел за кибернетичните заплахи, а основният, според него, идва от Москва.

По отношение на Русия става ясно, че "в американско-руското съперничество вече не е ясно на коя страна е ескалиращото господство, способността да се доминира конфликтът, докато неговата сериозност се задълбочава - и дали е възможно класическото възпиране."

И също така, че през новата година САЩ възнамеряват да "действат много по-агресивно в киберпространството". Твърди се, че е в името на същото "възпиране", въпреки че анализатори се опасяват, че в действителност резултатът ще бъде обратен.

Нова искреност

Руският доклад започва с раздел "Фестивал на провокациите", който напомня, че напоследък "вместо войни, имаме провокации". "Медии, шпионски софтуер, спорт - понякога просто мръсни, понякога и с невинни жертви", поясняват авторите.

Те казват, че тази година очакват нови инциденти - особено в Сирия и Украйна. Те изхождат от факта, че безсрамността най-накрая ще бъде призната за "нова искреност" и "някой от изтъкнати медийни фигури на Запад открито ще заяви, че всякакви средства са подходящи за борба с Русия."

И основният съвет към техните власти в тази светлина е да не се поддават на провокации, тъй като "в епоха на нарастваща безотговорност, някой трябва да запази предпазливостта". Но не прегъвайте ръце, а продължавайте да обяснявате подробно вашите действия, мотиви и интереси, дори ако това не дава директен ефект.

"Би било грешка да се мисли, че в ерата на силна власт, меката сила вече не струва. Напротив, именно в такива епохи е особено важна", обясняват анализатори на МГИМО на руското външно министерство.

Зрелище

Ясно е, че темите, които ни засягат са Украйна и санкциите. Радикалната ескалация на конфликта в Украйна, както вече беше споменато, не се предвижда от анализаторите нито в Москва, нито в Ню Йорк. Но ние чакаме провокации, а американците потвърждават, че "вероятните инциденти са вероятни тази година", като тази в Керч.

Руският доклад се основава на тематичен, а не на национален принцип, а препратките към Украйна са разпръснати в целия текст. Посочено е, например, че в предизборната кампания в Украйна "политиците, които мразят Русия политически, са потиснати от шоумени", включително актьора Владимир Зеленски и дори "Светослав Вакарчук - лидер на популярна рок банда, която няма антирейтингов принцип и е преминала училище за лидерство в САЩ."

В американската прогноза за същата тема се казва, че с помощта на МВФ Украйна трябва да "направи това на половина" до края на годината, въпреки че "реформите в средата на кампанията са в застой" и като цяло "спектакълът ще бъде грозен". Но има резерви: всеки опит за отлагане на президентските избори - например чрез налагане на военно положение - би "предизвикал политическа криза" в страната.

Според Сушенцов американците в доклада си "пренебрегват или съзнателно намаляват значимостта на автономните действия" на Киевското правителство, "показвайки го единствено като жертва на обстоятелства". "В същото време напускащото правителство многократно е уреждало провокации, така че украинската криза да остане в дневния ред на международната политика", обяснява той. "Фестивалът на провокациите продължава."

Спорове за санкции

Що се отнася до санкциите, руските анализатори изхождат от факта, че като цяло постепенно губят първоначалния си смисъл и се превръщат "от външнополитически инструмент във външен икономически инструмент". Те смятат, че през новата година "водещите страни ще намерят начин да заобиколят американските санкции за търговия с Иран", че "Германия няма да се поддаде на американския натиск, а "Северен поток" 2 ще бъде изграден и отворен" и че няма да има нови санкции на ЕС срещу Русия тъй като съществуващите не работят.

Екипът на Бремър не е съгласен. Според тях, "допълнителните санкции на САЩ и ЕС се дължат на намеса на Русия в украинските избори, както и за по-нататъшно напрежение в Азовско море". В случай на рязко влошаване на конфликта в източната част на Украйна, по мнението на американците, "най-вероятно сериозните мерки няма да стигнат до санкции срещу държавния дълг, но ще бъдат атакувани добре известните олигарси и техният бизнес".

Улично насилие

Разбира се, Съединените щати имат свои "точки на болка". В руския доклад Съединените щати са класифицирани като "по свой собствен начин в крехките държави" заедно с Украйна, Франция и Венецуела. Причината, която ги обединява, е "много високи анти-рейтинги на висши служители".

Любопитно е, че американците в раздела за американските вътрешни дела звучат много обезпокоително. "В американската вътрешна политика годината ще бъде хаотична," пишат те. "Въпреки че шансовете за импийчмънт на Тръмп и отстраняването му от властта са все още малки, политическата нестабилност ще бъде изключително висока."

Предвиждайки рязък сблъсък между изпълнителната, законодателната и съдебната власт в САЩ, особено в случаите на преки нападения върху семейството или собствеността на президента, нюйоркските анализатори не изключват появата на конституционна криза. Те също така посочват, че неблагоприятните развития са изпълнени не само със сътресения на пазарите, но и с "проблясъци на улично насилие" като тези, които разтърсват американските градове през 60-те и 70-те години на миналия век.

Иновативна зима

И в двата доклада има още много интересни неща, например - припокриващи се и взаимно подкрепящи се оценки на ситуацията в областта на високите технологии. Американците дори предричат ​​"световна иновационна зима - политически мотивирано намаляване на финансовите и човешките ресурси, които ще бъдат на разположение за развитие на следващото поколение напреднали технологии".

В същия ред - и темата за руските отношения с Китай, перспективите за развитие, които нашите анализатори оценяват със сдържан оптимизъм, и САЩ - с подчертан скептицизъм. Въпреки че признават, че самите Съединени щати имат "фундаментално разбити" отношения с КНР.

Не трябва да се очаква пробив

Не на последно място, политолозите очакват тази година отношенията САЩ-Русия.

Специалистите на МГИМО, като вземат предвид "крехкостта" на позицията на Тръмп, вярват, че "идва моментът да се вгледаме внимателно във вицепрезидента на САЩ Майк Пенс". Въпреки че самите те признават, че "в сегашните условия е невъзможно да се разчита на облекчаване на руско-американските противоречия, без значение кой е в Белия дом".

В американския доклад, както вече е споменато, темата за двустранните отношения с Москва е заобиколена. Като цяло има забележителна "тишина": например, нито една дума не се отнася за Сирия и "Ислямска държава".

Попитах отново Бремер, как си представя отношенията САЩ-Русия една година по-късно. Той отговори, че това ще зависи преди всичко от резултатите от разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер, както и от реакцията към тях от Кремъл и конгреса на САЩ.

"Ако отношенията САЩ-Русия се променят през 2019 г., те няма да са към по-добри", коментира създателят на базираната в Ню Йорк група "Евразия".

5 района, от където може да започне Третата световна война

5 района, от където може да започне Третата световна война

Вече близо 75 години светът успява да избегне голяма война, но докога?