Ние живеехме в друг свят, в свят на тоталитарни режими, ние мечтаехме за свобода и сега е периодът на признанието. Всеки иска да бъде признат такъв, какъвто е, това е едно предизвикателство, дори и западният свят не може да се справи с него, има етнизация на политиката. Това каза в София македонският президент Георге Иванов, цитиран от „Дарик".

Той участва в Международната конференция "Балканите в Европа и света през 21-ви век". Днес беше обсъдена интеграцията на Балканите в ЕС и НАТО.

Президентът Иванов припомни, че в продължение на една година Белгия е била без правителство, в Босна също са блокирани институциите. „Чувам, че и в България има някои причини, поради които демокрацията не може да се реализира много успешно, защото това е състояние на съзнанието, това е ценност, а в този случай имаме липса на такава ценност", каза президентът.

Той отбеляза, че травмите, които Балканите са преживели, не бива да пречат на региона да се изправи срещу нарушаването на демократичните ценности. „Ние трябва да следваме фундаменталните си идеи, защото в противен случай ще има разрушения, опустошения", категоричен беше Иванов.

Според президента на Македония ЕС като проект ще бъде постигнат само ако покрие европейския континент. „Сега част от европейския континент не е включен в съюза и ние сме тези, които трябва да установим какво се изисква от нас, за да бъдем съвместими по отношение на правните, социалните, политическите си системи", отбеляза държавният глава на Македония.

Според него Европа трябва да открие своя модел за интегриране на многообразието, тъй като е магнит за търсещите спасение от Северна Африка, Афганистан, Ирак търсят спасение в Европа.

„От гледна точка на тенденциите в ЕС, днес трябва да насочим вниманието на Общността към Балканите, защото един приятел каза метафорично, че Европа е птица, която трябва да лети, но как може да лети една птица, ако едното й крилото е пречупено", отбеляза президентът.

По думите му Балканите се нуждаят от нова инфраструктура, защото хората и икономиките трябва да бъдат свързани. Освен това Балканите имат необходимост от стабилност в енергетиката, както и от колективна сигурност, заради глобалния характер на днешните заплахи.

Георге Иванов каза, че не е възможно самостоятелно справяне с международната терористичната заплаха от Ал Каида, както и с глобалните рискове, свързани с промените в климата. В региона имаме нужда от сътрудничество в това отношение, както политическо, така и от гледна на сеизмологията, каза държавният глава на Македония.