Членството на Македония в НАТО и ЕС е стратегически приоритет на страната и не съществува алтернатива. Това заяви президентът на страната Георге Иванов по време на годишното си обръщение пред парламента, цитирано от в."Вечер".

По думите му проблемът с името на страната до този момент не е решен заради твърдата позиция на гръцките политици. Македония е склонна да изглади различията по цивилизован начин, но без това да засяга идентичността, езика и конституцията, заяви държавният глава.

Иванов подчерта, че е президент на европейска държава и очаква от Гърция като страна-член на ЕС да подходи европейски. „Докато оглавявам Македония, няма да допусна накърняване на националното ни достойнство", заяви той.

От друга страна, Георге Иванов отбеляза, че има ясна тенденция за засилване на македоно-гръцкия диалог и търсене на взаимно приемливо компромисно решение. Президентът заяви, че при определянето на позицията на страната в спора за името зачита мнението на всички политически партии.

Според него е отговорност на всеки значим политик да не злоупотребява със спора в контекста на интеграцията в ЕС и НАТО. По думите му не трябва да се насърчава разединението в обществото.

Иванов заяви, че в многото си срещи и разговори с чужди държавници се е натъкнал на много по-голямо разбиране, отколкото се смята в Македония.

Президентът посочи, че сред останалите приоритети на страната по пътя й към ЕС и НАТО е насърчаването на децентрализацията, употребата на езиците на малцинствените общности и избора на техни представители в местното самоуправление.