Началникът на руския генерален щаб Валери Герасимов благодари на руските сили във вторник за превземането на село Урожайное в източната Донецка област на Украйна, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от "Ройтерс".

Украйна не е предложила официален коментар кой контролира селото, което беше превзето от руските сили в началото на инвазията през февруари 2022 г. и върнато от Украйна миналата година.

Руските сили превзеха поредица от села, след като превзеха стратегическия град Авдиевка в Донецка област през февруари. Регионът е фокусната точка на бавното настъпление на Русия през Източна Украйна по фронта от 1000 км.

Неофициални украински блогъри признаха, че украинските сили са се отказали от контрола над Урожайное. Блогери също съобщиха, че Украйна е отстъпила от друго оспорвано село в област Херсон на юг.

Руското министерство на отбраната за първи път съобщи за превземането на Урожайное в неделя и в последния си отчет се казва, че Герасимов е чул доклад от командир на "източната" група сили.

"Обобщавайки доклада, началникът на щаба отбеляза успеха на групировката "Изток" при освобождаването на местността Урожайное и постави нови задачи за по-нататъшна дейност", се казва в съобщението на министерството.

Докладът не дава повече подробности.

Русия превзе село Урожайное в Донецка област

Русия превзе село Урожайное в Донецка област

Селището се разчиства и разминира

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна не спомена Урожайное в доклада си късно вечерта, но съобщи за боеве в два района на север в Донецка област.

Украински военни блогери публикуваха това, което описаха като руско видео, показващо как силите на Москва забиват знаме на административната сграда на Урожайное.

Един украински военен блог, Realna Viyna (Реална война), каза, че украинските сили са се изтеглили от Урожайное и село Кринки в южната област Херсон преди седмици.

Херсонска област беше окупирана от руските сили в първите дни на инвазията, но Украйна си върна големи части от региона няколко месеца по-късно, включително широко разгласеното превземане на Кринки на източния бряг на река Днепър.

Руските сили са останали окопани на източния бряг и редовно обстрелват части от региона на отсрещния бряг.

Медведев: Русия е много по-добре подготвена за конфликта, отколкото преди 20 години

Медведев: Русия е много по-добре подготвена за конфликта, отколкото преди 20 години

Невъзможно е да се отговори точно на въпроса дали е било необходимо да се започне войната по-рано, според него